Preleće nas džinovski asteroid

Pojavio se niotkud

Preleće nas džinovski asteroid

Planeta -
Dosad registrovano 9.000 asteroida, tj. nebeskih tela koja su u prolazu blizu Zemlje, ali astronomi stalno motre u potrazi za novim

SIDNEJ - Asteroid veličine jedne gradske četvrti preleteće danas pored Zemlje, javili su astronomi, ističući da ne postoji nikakva opasnost od sudara.

Nedavno otkriveno nebesko telo, opisano kao "neobično veliki asteroid", neće biti vidljiv golim okom, ali će ljubitelji astronomije moći da ga posmatraju na direktnom onlajn snimku, kazao je Patrik Paoluči, predsednik sajta Slooh koji prati astronomska dešavanja.

Američka svemirska agencija je dosad registrovala 9.000 asteroida, tj. nebeskih tela koja su u prolazu blizu Zemlje, ali astronomi stalno motre u potrazi za novim. "Povremeno se niotkud pojavi neki novi, poput ovog koji je prilično velik", kazao je Paoluči u izjavi za AFP.

Asteroid, pod nazivom 2012 LZ1, širok je oko 500 metara, a očekuje se da prođe na udaljenosti od Zemlje koja će biti skoro 14 puta veća od rastojanja između Zemlje i Meseca.

Veliki asteroid su pre nekoliko dana uočili astronom Rob Meknot i njegove kolege sa Istraživačke škole astonomije i astrofizike pri Australijskom univerzitetu.

Paoluči je kazao da će snimak preleta asteroida opservatorije na Kanarskim ostrvima moći da se vidi na sajtu Slooh.com.

http://www.youtube.com/watch?v=2UoqM_Qzumw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track