NUKLEARNA OPCIJA ZA DEMOKRATE U SENATU SAD: Republikanci spremaju kontrameru zbog jednog sudije
Foto: Profimedia

Hoće li biti svađe?

NUKLEARNA OPCIJA ZA DEMOKRATE U SENATU SAD: Republikanci spremaju kontrameru zbog jednog sudije

Planeta -

Senatori iz Demokratske partije sprečili su da u Senatu bude potvrđen predlog predsednika SAD Donalda Trampa za jednog sudiju Vrhovnog suda, ali se očekuje da republikanci promene pravila i omoguće izbor konzervativnog sudije Nila Gorsuča.

Senat je glasao sa 55 prema 45 za opstrukciju izbora Gorsuča. Po sadašnjim pravilima, da bi se sprečila opstrukcija pri izboru sudije za Vrhovni sud, potrebno je 60 od 100 senatora, ali su republikanci najavili da će promeniti proceduru kojom se sprečava opstrukcija, te im je dovoljna prosta većina.

Demokrate se protive izboru Gorsuča uz obrazloženje da će biti pristrasan u korist poslodavaca, a na štetu radnika, i da će njegovo imenovanje sud pomeriti znatno udesno. Pored toga, nezadovoljni su što su republikanci prošle godine blokirali predlog tadašnjeg predsednika Baraka Obame za sud.

Republikanci, kojih u Senatu ima 52, pribećiće takozvanoj "nuklearnoj opciji", koja bi trajno mogla da utiče na rad Senata. Oni kažu da su prinuđeni na takav radikalan potez jer će se demokrate protiviti svakom Trampovom predlogu za Vrhovni sud.

Očekuje se da republikanska većina u Senatu promeni proceduralna pravila kojima se uslov za izbor sudije Vrhovnog suda smanjuje na prostu većinu umesto dosadašnjih 60 od ukupno 100 senatora.

Smanjenjem praga za izbor sudija Vrhovnog suda, demokrate bi bile onemogućene da opstruišu rad Senata "filibasterom", odnosno beskonačnim govorima. Za sprečavanje "filibastera" je potrebna većina od 60 senatora, što republikanci nemaju, pa su pribegli radikalnoj meri.

Ta mera je dobila naziv "nuklearna opcija" jer može imati dugoročne posledica po saradnju dve stranke u Senatu, ocenjuje agencija Asošijeitd pres.

Procedura je, međutim, već promenjena 2013. kada su demokrate bile u većini. Zbog pretnji da budu blokirani predlozi tadašnjeg predsednika Baraka Obame za apelacione sudove, demokrate su smanjile prag neophodnih glasova za izbor svih sudija, osim Vrhovnog suda.

Lider sadašnje republikanske većine, a tadašnje manjine Mič Mekonel, upozorio je tada demokrate da bi ta mera mogla da im se obije o glavu.

"Kažem mojim prijateljima s druge strane: Zažalićete zbog toga, i možda ćete zažaliti i pre nego što mislite", rekao je on.

AP ocenjuje da bi promena proceduralnih pravila za izbor sudije Vrhovnog suda mogla da ima dugoročne posledice u Senatu koji tradicionalno funkcioniše na stranačkoj saradnji i saglasnosti senatora. Neki veruju i da bi moglo da dođe do potpunog ukidanja filibastera, čak i za izglasavanje zakona što bi donelo potpuno drugačiji Senat u odnosu na to kako je ta institucija decenijama radila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track