DRAMA NA KOREJSKOM POLUOSTRVU! Kim preti NUKLEARKAMA, političari širom sveta ovako ODGOVARAJU
Foto: Rojters I Printscreen

Zahuhtava se

DRAMA NA KOREJSKOM POLUOSTRVU! Kim preti NUKLEARKAMA, političari širom sveta ovako ODGOVARAJU

Planeta -

Situacija na Korejskom poluostrvu dodatno se usijala nakon što je Severna Koreja najavila oštre kontramere na svaku vojnu akciju koja bi mogla da usledi posle odluke Donalda Trampa, predsednika SAD, da u region pošalje jurišnu pomorsku flotu sa nosačem aviona „Karl Vinson“ na čelu.

Očekuje se da Kim Džong-un, lider Severne Koreje, naredi novu nuklearnu probu za 15. april, kada se u ovoj zemlji obeležava dan sunca, najvažniji praznik, a povodom 105. rođendana njegovog dede Kim Il Singa, osnivača države.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je SAD i Kinu da izvrše politički pritisak na Severnu Koreju zbog njenog nuklearnog programa, založivši se za mirno rešenje tenzija.

"Ne verujem u vojna sredstava, već u politički pritisak koji bi bio izvršen na Severnu Koreju sa različitih strana", rekla je Merkel.

"Ako Kina i SAD to urade zajedno, to neće proći bez posledica", dodala je nemačka kancelarka.

Kineski predsednik Si Đinping založio se juče, u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Donaldom Trampom, za mirno rešenje rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu.

I kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da vojnom silom ne može da se reši situacija na Korejskom poluostrvu.

Vang je istakao da očekuje da će se pojaviti mogućnost povratka pregovorima.

Kineski šef diplomatije je naveo da će onaj koji bude provocirao situaciju sa Severnom Korejom morati za to i da preuzme istorijsku odgovornost.

On je to izjavio novinarima posle sastanka sa palestinskim ministrom spoljnih poslova u Pekingu.

Južnokorejski ministar spoljnih poslova Jun Bjung Se izrazio je uverenje da će se Vašington konsultovati sa Seulom ukoliko razmatra "preventivni napad" na Severnu Koreju.

Komentari šefa južnokorejske diplomatije u parlamentu usledili su usled porasta napetosti u regionu zbog mogućnosti da Severna Koreja izvrši novu nuklearnu ili raketnu probu.

Mogućnost vojne akcije SAD protiv Severne Koreje, kao odgovor na takve probe, pojavila se nakon prošlonedeljnih napada SAD na Siriju, u znak odmazde zbog navodnog napada hemijskim oružjem u toj zemlji.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track