TUSKA ISPITIVALI 8 SATI: Pitali ga o vezama poljskih i ruskih obaveštajaca od 2010. godine
Foto: Fonet/AP

Svedočio

TUSKA ISPITIVALI 8 SATI: Pitali ga o vezama poljskih i ruskih obaveštajaca od 2010. godine

Planeta -

Tužilaštvo u Varšavi je danas devet sati završilo saslušavalo predsednika Evropskog saveta, bivšeg premijera Poljske, Donalda Tuska kao svedoka u istrazi navodno nelegalne saradnje poljske Vojne kontraobaveštajne službe s ruskom obaveštajnom službom FSB od 2010. godine.

"Nemam pravo da komentarišem istragu. Ne mogu da se žalim na tužioce, dobio sam kafu, čaj i vodu, to je sve što smem da kažem o saslušanju. Stvar je izrazito političke prirode. Za sada nemam nameru da se pozovem na imunitet. Saslušavan sam isključivo kao svedok", kazao je Tusk masi pristalica koje su ga tokom celog saslušanja čekale ispred zgrade Tužilaštva.

Tusk je dodao da je tužilaštvo moglo da ga sasluša i u Briselu, a da je upozorio tužioce da je došao iz poštovanja prema poljskoj državi.

Donald Tusk svedok je u istrazi i procesu protiv dvojice bivših šefova poljske Vojne kontraobaveštajne službe koji su uz odobrenje Tuska, tada premijera, 2010. godine uspostavili bez formalnog mišljenja Ministarstva odbrane, saradnju s ruskom FSB, koja je prekinuta 2013. godine kada je izbio sukob u Ukrajini.

Sličnu saradnju s ruskim obaveštajcima imaju i druge članice NATO, Francuska ili Nemačka pre svega, zbog operacije NATO u Avganistanu, dok je Poljska htela da je uspostavi zbog povlačenja svog kontingenta iz operacije ISAD u Avganistanu preko teritorije Rusije.

Sadašnje poljske vlasti stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog nazivaju "diplomatskom izdajom" svaku saradnju s ruskim službama posle avionske nesreće u Smolensku aprila 2010. godine u kojoj je poginuo predsednik Poljske Leha Kačinjski.

Jaroslav Kačinjski je naredio da se obnovi istraga te nesreće u želji da nađe dokaze za teoriju zavere, u koju sami Poljaci ne veruju, da je na njegovog brata blizanca Leha Kačinjskog izvršen atentat i avion oboren po naređenju predsednika Rusije Vladimira Putina. On želi da dokaže i da je tadašnji poljski premijer, Donald Tusk, između ostalog i preko saradnje poljskih i ruskih obaveštajaca sakrio i zataškao dokaze da se nije radilo o avionskoj nesreći u kojoj je poginulo svih 96 ljudi u avionu, već u političkom ubistvu.

Kako su prolazili sati saslušanja Tuska u Varšavi, danas su se množila nagađanja da bi tužilaštvo moglo da mu promeni status iz svedoka u optuženog.

Tuska su danas na Glavnoj železničkoj stanici u Varšavi dočekale njegove pristalice uz zastave Evropske unije, njegove portrete s natpisom "Stanica Evropa" i skandiranje "Uz tebe smo!" i natpis "27:1" - kao podsećanje da je cela EU, izuzev Poljske, nedavno glasala za reizbor Tuska na još dve i po godine na čelu Evropskog saveta.

Na peronu su bili i Tuskovi protivnici, s portretima Tuska u zatvorskoj uniformi i uz skanidiranje "Robijaćeš!" i "Izdajica!", a na trenutke se činilo da će se verbalne čarke dva tabora pretvoriti i u fizički obračun.

Donald Tusk je danas pred saslušanje izjavio da je očigledno da je to politička hajka novih poljskih vlasti na njega.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO : Da li je piletina zaražena salmonelom stigla u Srbiju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track