NEMA VEZE ŠTO SE BORE ZA VAZDUH I UMIRU U MUKAMA: Arkanzas pogubio dvojicu robijaša za tri sata
Foto: Rojters AP

Masovno pogubljenje

NEMA VEZE ŠTO SE BORE ZA VAZDUH I UMIRU U MUKAMA: Arkanzas pogubio dvojicu robijaša za tri sata

Planeta -

VARNER - Dva zatvorenika su pogubljenja u američkoj državi Arkanzasu u razmaku od tri sata, što je prvo dvostruko pogubljenje u jednom danu od 2000. godine.

Prvi zatvorenik, Džek Džons (52), pogubljen je u ponedeljak nešto posle 19 časova, a njegovi advokati saopštili su da je njegova smrt bila "mučna i nehumana". Prvo su zvaničnici 45 minuta pokušavali da mu ubodu intravenoznu braunilu u vrat, a onda su je uboli u drugo mesto. A još pet minuta posle ubrizgavanja smrtonosne injekcije Džons je mrdao usnama i borio se za vazduh.

Zgroženi advokati drugog osuđenika, Marsela Vilijamsa (46), odmah su zatražili od sudije da zaustavi pogubljenje jer bi njihov klijent, težak oko 180 kilograma, mogao takođe da da doživi "okrutnu" smrt jer je moguće da braunila ne bude postavljena kako treba. Ništa im nije vredelo, pogubljen je u 22:30.

Džons je osuđen na smrt zbog silovanja i ubistva 1995, ali je osuđen na druge kazne i za pokušaj ubistva 11-godišnje ćerke njegove žrtve, kao i za drugo silovanje i ubistvo na Floridi. Pre pogubljenja napisao je pismo u kom se izvinio za svoje zločine.

Vilijams je osuđen za silovanje i ubistvo 22-godišnjakinje, koju je 1994. ;oteo na benzinskoj pumpi. Prethodno je oteo i silovao još dve žene.

U Arkanzasu je prošle sedmice izvršena prva smrtna kazna od 2005, koja je označila početak prvog masovnog pogubljenja - osam robijaša za deset dana, dok ne isteknu zalihe jedne od hemikalija za smrtonosnu injekciju. Sledeće pogubljenje zakazaono je za četvrtak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track