MOGERINIJEVA SE OBRUKALA! Nije smela da prizna duple standarde, pa zamolila Lavrova da je izvuče
Foto: Reuter 24.04.2017.

Ruska novinarka je saterala u ćošak

MOGERINIJEVA SE OBRUKALA! Nije smela da prizna duple standarde, pa zamolila Lavrova da je izvuče

Planeta -

Dopisnica RT zbunila je šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini pitanjem o francuskim izborima.

Na konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, novinarka je podsetila Mogerinijevu na tvit u kojem je nazvala kandidata za predsednika Francuske Emanuela Makrona "nadom i budućnošću naše generacije".

Dopisnica RT je primetila da mnoštvo francuskih birača "ne manje nego u Makronu" vidi "nadu i budućnost" u Marin Le Pen i zamolila Mogerinijevu da objasni svoje reči.

"Moje pitanje je ovakvo: kada bi Rusija nazvala jednog od kandidata nadom generacije, da li biste je optužili za mešanje u francuske izbore?", interesovalo je novinarku. Mogerinijeva je uz osmeh odgovorila, pokazujući prstom ka Lavrovu: "Sergej, možda Vi želite da odgovorite na ovo pitanje?"

"Usledio je delimično nepovezan odgovor: ona (Mogerinijeva) je objašnjavala da su reči o ’nadi i budućnosti’ u tom tvitu inspirisane zastavama Francuske i Evropske unije u rukama pristalica Makrona, a ne njim samim", navodi se.

Federika Mogerini i Sergej Lavrov razgovarali su u ponedeljak u Moskvi. To je bila prva poseta Mogerinijeve Rusiji. Diplomate su razgovarale o situaciji u Ukrajini, na Bliskom istoku, o iranskom nuklearnom programu, kao i o odnosima Moskve i Brisela.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja