Podgoričani zapalili zastavu duginih boja

Incident

Podgoričani zapalili zastavu duginih boja

Planeta -
Bila postavljena na jarbolu ispred zgrade u kojoj je sedište institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u Podgorici

PODGORICA - Zastava duginih boja, kao zvanično univerzalno obeležje LGBT populacija, koja je bila postavljena na jarbolu ispred zgrade u kojoj je sedište institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u Podgorici zapaljena je prošle noći od strane, za sada, nepoznatih osoba.

Prošle sedmice, prilikom prijema direktora LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića kod ombudsmana Šućka Bakovića prihvaćena je inicijativa tog foruma da na službenoj zgradi zaštitnika ljudskih prava i sloboda bude istaknuta zastava duginih boja, kao vid podrške ove institucije obeležavanju Prajd meseca.

Iz LGBT Foruma progres je saopšteno da spaljivanje zastave predstavlja još jednu manifestaciju mržnje i netolerancije prema LGBT zajednici u Crnoj Gori.

Ovaj postupak dodatno zabrinjava sa aspekta ukupne bezbednosti, iz razloga što je postavljanje zastave javno najavljeno i izvršeno kao deo početka priprema za održavanje prve Povorke ponosa u Crnoj Gori naredne godine, navodi se u saopštenju.

LGBT Forum progres zahteva od Uprave policije da identifikuje i procesuira osobe odgovorne za ovaj, kako se navodi, neprimeren postupak.

Identifikovanje počinilaca potvrdiće postojanje profesionalne volje i stvarnu sliku o kapacitetima crnogorske policije.

Odnos države prema ovom incidentu je i indikator ukupnog odnosa i tretmana LGBT zajednice u Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track