Najnovije vesti

MAJKL PENS: Tramp ozbiljno razmišlja da preseli ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim
Foto: Reuters

Prestonica

MAJKL PENS: Tramp ozbiljno razmišlja da preseli ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim

Planeta

VAŠINGTON - Predsednik SAD Donald Tramp "ozbiljno razmatra" preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, izjavio je američki potpredsednik Majkl Pens pred današnju posetu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Beloj kući.

Tramp je takođe "lično posvećen" nastojanju da postane prvi predsednik SAD koji će konačno okončati dugotrajni izraelsko-palestinski sukob, rekao je Pens.

Preseljenje ambasade SAD u Jerusalim je politički osetljiv potez koji bi izazvao ljutnju Palestinaca jer oni nameravaju da istočni Jerusalim, okupiran u ratu 1967. godine, proglase glavnim gradom svoje buduće države. Takav korak bi takođe distancirao SAD od većeg dela međunarodne zajednice, uključujući najbliže saveznike te zemlje u Zaadnoj Evropi i u arapskom svetu.

Ali Pens kaže da, iako mora biti kompromisa, SAD "nikada neće kompromitovati bezbednost jevrejske države Izrael ni sada niti ikada".

Očekuje se da će Tramp i Abas na današnjem sastanku razmotriti opcije za obnovu bliskoistočnog mirovnog procesa. Poslednji mirovni pregovori vodjeni pod posredstvom SAD doživeli su krah još aprila 2014.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...