PET SCENARIJA ŠTA JE MOGLO DA SE DESI SA MEDLIN: Neka od njih nikada nisu potpuno ispitana
Foto: Profimedia

Sve gore od goreg

PET SCENARIJA ŠTA JE MOGLO DA SE DESI SA MEDLIN: Neka od njih nikada nisu potpuno ispitana

Planeta -

Prošlo je već deset godina od nestanka petogodišnje Medlin Mekejn a u javnosti se pojavio niz scenarija u vezi sa time šta je moglo da se desi sa devojčicom.

1. Krivi su roditelji

Četiri meseca nakon nestanka iz apartmana u portugalskom letovališu Praja de Luz, njeni roditelji Kejt i Geri postali su osumnjičeni. U ovoj teoriji se tvrdi da je devojčica umrla zbog prevelike doze lekova za spavanje koju su joj prepisala dvojica lekara, a kako bi njeni roditelji mogli mirno da uživaju u večeri. Mekejnovi su tada sakrili njeno telo i prijavili nestanak rekavši da je reč o otmici, da bi nekoliko sedmica kasnije telo sakrili u sanduk za rezervnu gumu i odneli ga nepoznato mesto. Portugalska policija je posumnjala u ovo jer su njihovi psi tragači nanjušili nešto u iznajmljenom automobilu 24 dana nakon nestanka devojčice. Vlasi pronađene u automobilu poslate su u Britanski inftitut za forenziku. Ubrzo se pokazalo da psi mogu da pogreše čak u 70 odsto slučajeva, a zatim je objavljena analiza DNK tragova koja je pokazala da samo 15 od 19 komponenenti odgovara Medlinom DNK-u. Tako da su njeni roditelji prestali da budu sumnjivi polovinom 2008. godine.

2. Pljačka koja je krenula po zlu

Drugi scenario uključuje provalu u apartman u kom je odsela porodica, a provalnici su ubili ili oteli devojčicu koja se probudila i zatekla ih na delu. Skotland jard još uvek nije isključio ovaj scenario, mada ništa nije pronađeno što bi upućivalo na provalu. Ipak, u prvim godinama istrage istražitelji su pronašli četvoricu sumnjivih lokalaca, koji su, prema lokaciji sa mobilnih telefona, bili blizu hotela. S obzirom da nije bilo čvrstih dokaza, optužnice su odbačene.

3. Oteo je lokalni pedofil

U izveštaju iz 2009. godine nestanak devojčice se povezuje sa poznatim Algarve lancem pedofila. Na području Algarve tada je postojalo 38 pedofila, a četiri godine ranije zableženo je nekoliko slučeva zlostavljanja dece. Svi napadi su bili po sličnom scenariju, jer bi pedofil ušao u apartman i zlostavljao dete koje je bilo samo.Pet slučajeva zableženo je pre nestanka Medlin, a dva nakon nestanka. Postoji velika mogućnost da je lokalni serijski pedofil ušao u apartman a da je nešto krenulo po zlu pa je odlučio da je otme ili ubije. Velik zaokret ovog scenarija se desio prošle godine kada je u javnost dospela informacija da je bivši zastupnik Klement Frojd, koji je imao kuću za odmor u Praja da Luzu i koji se sprijateljio sa porodicom Mekejn, bio pedofil koji je decenijama seksualno zlostavljao devojčice.

4. Oteli su je trgovci robljem

Brojne su varijacije ove teorije a sumnja se da se devojčica nalazi između Belgije i Afrike. Godine 2008. policija je istraživala pedofilski lanac u Belgiji za koji se sumnjalo da drži malenu devojčicu. Prema drugoj teoriji, malena Madeleine oteta je i brodom prevezena u Maroko a bilo je i nekoliko dojava da su je tamo videli. Maroko se nalazi se na krijumčarskom putu prema Mauritaniji koja je poslednja zabranila ropstvo.

5. Izašla iz apartmana, a onda je učestvovala u nesreći

Prema teoriji u kojoj se devojčica probudila usred noći, izašla iz apartmana i krenula prema restoranu u kom su se nalazili njeni roditelji, postoji velik broj stvari koje su mogle dovesti do fatalnog završetka. U slučaju da je zalutala u mraku i skrenula samo 180 metara s puta, mogla je da završi na gradilištu. U toku je bila izgradnja puta. Prema nekim procenama radnici su dan pre njenog nestanka iskopali rovove dubine 1,5 metara. Postoji mogućnost da je upala u rov i od udarca poginula ili se onesvestila, a već sledećeg dana rovovi su zatrpani.Prema drugoj teoriji Medlin je hodala putem i zgazio je pijani vozač koji je potom sakrio telo. Lokalno stanovništvo zna za mesta gde se može sakriti telo a da ne bude pronađeno i do 10 godina.Ipak, devojčica je znala put koji vodi do lokalnog bazena gde su njeni roditelji večerali. Pa se postavlja pitanje zbog čega bi lutala u mraku i skrenula sa tog puta?

(Indipendent/Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track