(FOTO,VIDEO) OVO JE NAJRUŽNIJI TENK IKADA: Napravljen je na Novom Zelandu i to od traktora
Foto: Printscreen Twitter

Naoružanje nekada

(FOTO,VIDEO) OVO JE NAJRUŽNIJI TENK IKADA: Napravljen je na Novom Zelandu i to od traktora

Planeta -

Oružje poznatao kao tenk Boba Sempla, do danas je ostao zapamćen kao primer ratne gluposti.

Tokom II svetskog rata, Novom Zelandu je bilo potrebno što više ratnih mašina koje su mogli da naprave od raspoloživih materijala, kako bi se suočili sa Japanom u slučaju invazije.

Tako je industrijalac i ministar za regrutaciju Robert Bob Sempl požurio da pokrene proizvodnju tenka, s obzirom da Novi Zeland do tog trenutka nije imao ovakvo oružje.

Tenk Boba Sempla je, zapravo, "nabudženi" traktor RD8 Katepilar, koji je težio 25,4 tone, a kretao se brzinom od oko 12 kilometara na sat.

Opsluživala ga je ekipa od šest vojnika, vozača i četiri mitraljesca. Napravljeno je samo tri tenka, od kojih svaki sadrži šest mitraljeza "Bren". Planirana je i verzija sa topom od 37 milimetara, ali ona nikada nije dočekala svetlo dana.

Uprkos neobičnom izgledu, tenkovi su bili dobro zaštićeni. Imali su dva sloja čelična oklopa od 12,7 i 8 milimetara debljine, a ta kombinacija mogla je da zaustavi topovsko zrno od 20 milimetara kao i lako naoružanje. Međutim, posada je bila podložna česticama metaka od rikošeta, koje su se vraćale zbog velikih lukova na otvorima za mitraljeze.

Ipak, do sukoba ovog i japanskih tenkova nije došlo pa se nikada neće saznati da li bi bili i svrsishodni.

(Warisboring.com)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 9. epizoda Kimov leteći konj od kojeg se trese zemlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track