(VIDEO) NAJSKUPLJI VOZ NA SVETU, A KREĆE SE KAO DA JE IZ SRBIJE: Karte koštaju čak 7.700 evra
Foto: AP

Luksuz

(VIDEO) NAJSKUPLJI VOZ NA SVETU, A KREĆE SE KAO DA JE IZ SRBIJE: Karte koštaju čak 7.700 evra

Planeta -

Japanci su nedavno u saobraćaj pustili sasvim novu liniju vozova pod nazivom “Šiki-šima”, čija brzina iznosi oko 110 km/h ali najskuplja karta za jednu osobu košta oko 7.700 evra.

Prilikom razgovora o modernim vozovima, nemoguće je ne spomenuti Japance, naciju koja se diči prvom brzom linijom, legendarnim "Šinkansenom", najprepoznatljivijim vozom na svetu koji se ponosi brzinom, pedantnošću i nestvarnom tačnošću.

Iako Japanci više nemaju najdužu železničku mrežu brzih vozova, u čemu su ih nedavno pretekli Kinezi, "Šinkansen" se i danas smatra elitom u železničkom prevozu, a tamo ga je smestila maksimalna operativna brzina od 320 kilometara kojom se ti vozovi kreću, ali isto tako i neumrljana sigurnosna istorija.

Ali od 1. maja Japanci su u saobraćaj pustili sasvim novu liniju vozova pod nazivom “Šiki-šima”, što u prevodu znači "Ostrvo četiri godišnja doba". Vozom upravlja kompanija "Japan rejlvej ist".

U poređenju sa slavnim "Šinkanseneom", maksimalna operativna brzina "Šiki-šime" iznosi relativno siromašnih 110 km/h. To se možda čini sporo za japanske standarde, ali u nekim drugim državama, takva brzina je sasvim uobičajna u železničkom saobraćaju.

“Šiki-šima” ima samo 10 vagona, sa kapacitetom od 34 putnika u 17 apartmana. Najskuplja karta za jednu osobu košta oko 7.700 evra ali ako želite samo osnovnu uslugu, to će vas koštati oko 2.600 evra.Voz ima salon od pet zvezdica, vagone sa opservatorijom, kupatila koje se mogu meriti sa luksuznim hotelima i restoran u kom obroke sprema kuvar koji je zaradio Mišlenovu zvezdicu. Vagone je dizajnirao Ken Kijokuki Okujama, dizajner poznat po radu za Ferari i Porše.

Koliko su Japanci oduševljeni novim vozom govori i podatak da su putnike za premijerno putovanje 1. maja morali izabrati lutrijom. Interesovanje je toliko veliko da su karte bukirane sve do aprila 2018. godine. Putovanje ovim vozom traje od 2 do 4 dana (zavisno od godišnjeg doba i paketa) i pritom prolazi kroz mnoge poznate pejzaže Zemlje izlazećeg sunca, a počinje i završava u Tokiju.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja