PRELEPI, A OPASNI PO ŽIVOT: 5 najsmrtonosnijih vulkana na svetu
Foto: Profimedia

GEOLOŠKE KATASTROFE

PRELEPI, A OPASNI PO ŽIVOT: 5 najsmrtonosnijih vulkana na svetu

Planeta -

Svaka nova erupcija ovih 5 vulkana bi mogla da donese posledice velikih razmera. Na današnji dan 1902. godine, dogodila se ogromna erupcija vulkana Mon Pele u kojoj je potpuno uništen grad Sen Pjer i stradalo je 30.000 ljudi, a National Geographic Srbija vam otkriva 5 najsmrtonosnijih vulkana na svetu i opasnosti koji oni donose:

Krakatau (Indonezija)

Jedna od najvećih katastrofa se dogodila 1883. godine kada je Krakatau raznela snažna vulkanska erupcija, ali 50 godina kasnije, na tom mestu se našlo novo ostrvo Anak Krakatau koje od 1920-ih godina neprestano raste i širi se. Primetna vulkanska aktivnost je zabeležena 2007. godine i otada se sporadično pojavljuju, a poslednja se dogodila u martu 2017. godine.Niko ne zna da li će velika katastrofa biti ponovljena jednog dana, ali lokacija između dva najpopularnija indonežanska ostrva Jave i Sumatre, svakako bi predstavljala ozbiljnu pretnju po život ukoliko se to zaista dogodi.

Nyiragongo (Demokratska Republika Kongo)

Ovaj vulkan u centralnoj Africi je nekoliko puta eruptirao u poslednjih nekoliko decenija i dok njegove erupcije nisu posebno eksplozivne, Nyiragongo proizvodi posebnu vrstu opasne lave.Jednom kad se izlije, lava se brzo spušta dole do strana vulkana poplavljujući područja skoro bez ikakvog upozorenja.

Vezuv (Italija)

Vulkan Vezuv je poznat još od 79. godine, kada je potpuno uništio gradove Pompeju i Herkulaneum. Ovaj vulkan i dalje predstavlja opasnost za Napulj i njegovu okolinu, u kojoj živi tri miliona ljudi. Prepoznatljiv je po posebno intenzivnom obliku erupcije, koja izbacuje ogromne količine gasa i pepela u stratosferu, daleko od prostora gde uobičajeno lete avioni.Kada bi se takva erupcija danas dogodila, većina stanovnika bi trebalo da bude evakuisana, a oni koji ostanu bi bili posuti ogromnim kamenjem (plavcem). Potom bi vulkan ostao bez energije, erupcija bi splasla izazivajući da manje čestice kamenja padaju s neba na zemlju velikom brzinom i uništavajući sve na putu.

Changbaishan (Kina)

Jedna od najvećih erupcija ikada se dogodila 969. godine, otpuštajući mnogo više lave nego što je to učinio Krakatau kasnije 1883. godine. Najveću opasnost predstavlja veliko kratersko jezero na vrhu planine, čija bi erupcija mogla da predstavlja značajnu opasnost za 100.000 ljudi koji žive u okolini.Iako se poslednja erupcija dogodila 1903. godine, naučnici su 2000-ih godina pratili aktivnost vulkana i otkrili da se aktivnost povećava što bi moglo da dovede do erupcije u narednim decenijama.Otežavajuću okolnost predstavlja lokacija ovog vulkana na granici Kine i Severne Koreje, jer bi efekti bilo koje vulkanske aktivnosti mogli teško da se saniraju.

Popokatepetl (Meksiko)

Popokatepetl ili El Popo se nalazi 70 kilometara jugozapadno od Meksiko Sitija, jednog od najvećih gradova na svetu.Nakon 168 godina naučnici konačno imaju odgovor: Kako su nastali najveći vulkani na svetuOvaj vulkan je veoma aktivan. Nekoliko puta kroz istoriju erupcije Popokatepetla je pratio i oblak pepela koji obavija planinu što kad se pomeša s vodom stvara gustu masu koja može da teče kilometrima i to u velikoj brzini. Takvi fenomeni se nazivaju lahar i mogu da budu smrtonosni.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO JOŠ I:Potresne priče Iračana: Kako izgleda život posle Islamske države?26 gradova s najboljim kvalitetom života na svetu10 mesta na svetu koje bi arheolozi želeli više da istraže

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KULJA, DIMI, VRI! Ovako izgleda kad se vulkanska lava izlije direktno u more

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja