(VIDEO) IZRAELCI PROVALILI PALESTINCA KOJI ŠTRAJKUJE GLAĐU: Sve je bilo OK dok nije dobio KOVERTU
Foto: Youtube Screenshot/Haaretz.com

Lukavo

(VIDEO) IZRAELCI PROVALILI PALESTINCA KOJI ŠTRAJKUJE GLAĐU: Sve je bilo OK dok nije dobio KOVERTU

Planeta -

Izraelska zatvorska služba objavila je video na kojem se navodno vidi kako palestinski vođa tronedeljnog štrajka glađu jede u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Kako javlja BBC, Izrael tvrdi da je bivši vođa pokreta Fatah na Zapadnoj obali, osuđen 2004. za pet slučajeva ubistva, snimljen kako potajno jede kekse 27. aprila i čokoladicu 5. maja.

Supruga Marvana Bargutija (57), proslavljenog palestinskog borca koga se čak smatra mogućim naslednikom palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, tvrdi da je snimak lažna, i da Izrael time želi da poljulja moral mnoštva učesnika štrajka glađu koji od 17. aprila na taj način protestuju protiv uslova u izraelskim zatvorima.

Više od 890 zatvorenika traži bolju zdravstvenu uslugu, dozvolu za češće posete porodice i okončanje zatvaranja bez suđenja.

Izraelski list Harec objavio je kako od izvora iz zatvorske službe saznaje da su Bargutiju "namestili" hranu kako bi proverili da li stvarno drži štrajk glađu.

Shodno tome, izraelski ministar javne sigurnosti Gilad Erdan odmah je komentarisao: "Barguti je ubica i licemer koji je tražio od svojih drugova zatvorenika da štrajkuju i pate dok je on jeo njima iz leđa".

Prvi deo objavljenog videa od 27. aprila prikazuje muškarca kako otvara belu kovertu i proverava njen sadržaj pre nego što će sesti u toalet i zatvoriti vrata. Pogled je zaklonjen, ali zatvorska služba tvrdi da je u koverti bio keks.

Drugi deo, navodno snimljen 5. maja, prikazuje istog muškarca kako otvara još jednu kovertu, odlazi u toalet, i vadi predmet za koji zatvorska služba tvrdi da je čokoladica. Ovoga puta vrata su ostala otvorena i vidi se kako muškarac odmotava predmet, otkida komad i prinosi ga ustima. Nakon toga prikazan je kako jede paket soli.

Bargutijev advolat komentario je da se ovo moglo očekivati u sklopu psihološkog i medijskog ratovanja koji izraelske zatvorske službe provode nad zatvorenicima. Sadržaj videa, rekao je, ne može komentaristi dok god mu ne dozvole susret s Bargutijem.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠMAR! Avion pada na automobile, a oni zaglavljeni u koloni!

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track