RUSIJA IMA MASTER PLAN KAKO DA SAVLADA PENTAGON: Razvojem ovog naoružanja napraviće ršum Amerima
Foto: AP

Odbrana

RUSIJA IMA MASTER PLAN KAKO DA SAVLADA PENTAGON: Razvojem ovog naoružanja napraviće ršum Amerima

Planeta -

Ruski odgovor na Pentagonovu Treću ofset strategiju je razvoj taktičkog i strateškog nuklearnog oružja, tvrdi se u novom izveštaju Instituta za odbranu i strateške studije "Škole za međunarodne studije S.Rajaratnam" (IDSS) u Singapuru.

"Ruski odgovori u borbi protiv ove inicijative se sastoji od dva glavna elementa: Prvi je "borba protiv Treće ofset strategije sa Prvom ofset strategijom", što znači dati prioritet razvoju širokog spektra strateških i taktičkih nuklearnih sistema naoružanja", objasnili su u svom izveštaju Majkl Raska, profesor na IDSS i Vasilij Kašin, viši istraživač u Institutu za dalekoistočne studije u ruskoj akademiji nauka.

Drugi deo odgovora je značajno ambiciozniji, i nosi veće tehnološke rizike. Rusija je počela da takmiči sa mnogim tehnološkim inicijativana SAD putem sličnih autohtonih programa, iako usko fokusiranih i manjih po obimu", objasnili su oni.

Ruska nuklearna modernizacija je obimna, sa više programa osmišljenih da se suprotstave raketnom štitu SAD koji se podignut u Evropi.

Osim toga, Rusija je modernizovala svoje taktičke nuklearne snage - koje uključuju balističke rakete kratkog dometa, gravitacijske bombe, krstareće rakete, pa čak i nuklearne zemlja-vazduh rakete.

"Ukratko, programi Rusije fokusirani na renaoružavanju nuklearnih snaga nalaze se već u poodmaklim fazama" napisali su autori i dodali da "Rusija već ima značajnu prednost u odnosu na SAD u pogledu kvaliteta i raznovrsnosti svojih sistema, a može prilično da obezbedi stratešku efikasnost svojih nuklearnih snaga u bliskoj budućnosti."

Ali Rusija nije odustala ni od konvencionalnog naoružanja i istražuje mnoge tehnologije kao i Sjedinjene Američke Države.

"Ruska tehnologije je u ranoj fazi u nekim oblastima", tvrde autori, "međutim, u drugim oblastima kao što su usmerena energija oružja, hipersoničnoa vozila, bespilotna podvodne vozila... u veoma su naprednom stadijumu".

(National interest)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track