Mubarak ipak u komi, lekari se još bore za njegov život
Foto: BETA

Mubarak ipak u komi, lekari se još bore za njegov život

Planeta -
Mubarak (84) "se nalazi u komi i lekari pokušavaju da ga ožive. Priključen je na aparat za veštačko disanje", rekli su izvori, koji nisu želeli da budu imenovani pošto nisu ovlašćeni da daju izjave

KAIRO - Bivši predsednik Egipta Hosni Mubarak, za koga su mediji već javili da je klinički mrtav, nalazi se u komi i lekari se još bore za njegov život, saopštili su izvori iz bezbednosnih službi.

Mubarak (84) "se nalazi u komi i lekari pokušavaju da ga ožive. Priključen je na aparat za veštačko disanje", rekli su ti izvori, koji nisu želeli da budu imenovani pošto nisu ovlašćeni da daju izjave.

Egipatska državna novinska agencija Mena javila je ranije večeras da je Mubarak proglašen klinički mrtvim, pošto je prethodno doživeo srčani udar u zatvoru i prebačen u vojnu bolnicu u predgrađu Kaira.

Pozivajući se na bolničke izvore, agencija je prenela da su lekari pokušali da ožive Mubaraka uz pomoć defibrilatora, ali da on nije reagovao. Hosni Mubarak osuđen je u 2. juna na doživotni zatvor zbog ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih protesta, u kojima je oboren njegov režim.

Tužioci su tražili da on bude osuđen na smrt. Na suđenju koje je počelo u avgustu 2011. godine, tužilaštvo je dokazivalo da je Mubarak odobrio upotrebu bojeve municije i naredio da se otvori vatra na demonstrante. Muhamad Hosni Said Mubarak bio je predsednik Egipta od 1981, kada je u atentatu ubijen njegov prethodnik Anvar el Sadat. Pre toga je, od 1975. godine, bio potpredsednik države.

Svrgnut je sa vlasti 11. februara prošle godine, posle osamnaestodnevnih masovnih demonstracija u kojima je, u sukobu sa snagama bezbednosti, poginulo nekoliko stotina ljudi. Posle njegove ostavke, vlast je preneta na Vrhovni savet oružanih snaga, a Mubarak je sa porodicom izbegao u egipatsko letovalište Šarm el Šejk.

U aprilu prošle godine je uhapšen sa dvojicom sinova i protiv njih je podignuta optužnica za korupciju i zloupotrebu položaja i ubistvo demonstranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track