Obama i Putin najbolji drugari!

Samit G20 u Meksiku

Obama i Putin najbolji drugari!

Planeta -
Predsednici Rusije i SAD dva sata pričali o gorućim svetskim temama, ali su izbegli sve one tačke o kojima se ne slažu

LOS KABOS - Složili se da treba da se slože.Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Barak Obama prečešljali su celu svetsku politiku na sastanku na marginama samita G20 u Meksiku, izbegavajući da se dotaknu suštine. Njih dvojica su dva sata razgovarali iza zatvorenih vrata, a njihov susret mediji su nazvali najobičnijom farsom, pošto se nisu dogovorili ni o čemu konkretnom.Glavna tema sastanka bila je Sirija, u kojoj već 15 meseci traju borbe između pristalica i protivnika režima. Dvojica lidera složila su se da je u Siriji potrebno pronaći političko rešenje za krizu kako ta zemlja ne bi skliznula u građanski rat. Međutim, nijedan od lidera nije imenom pomenuo sirijskog predsednika Bašara el Asada, izbegavši na taj način bilo kakvo podsećanje na ranije američke zahteve da on preda vlast.Pored Sirije, Obama i Putin diskutovali su i o spornom raketnom štitu koji SAD nameravaju da postave u Evropi, kao i o iranskom nuklearnom programu. Kad je reč o Iranu, obojica su se složila da treba nastaviti pregovore s tom zemljom, ali su izbegli da istaknu da Rusija podržava nuklearni program u mirnodopske svrhe, a SAD ga uopšte ne žele.Još jedna od tema bila je novi američki predlog zakona zvani Magnitski. Njime bi američka administracija mogla da stavi na crnu listu osobe za koje SAD tvrde da su umešane u nerazjašnjenu smrt advokata Sergeja Magnitskog (1972), koji je istraživao slučajeve navodne korupcije u ruskim državnim preduzećima. Tim zakonom predviđaju se sankcije, između ostalog oduzimanje viza i zamrzavanje imovine Rusa. Obe strane svesne su da će donošenje tog zakona u SAD Rusiju naterati da uzvrati istom merom.

Sad ga vidiš...
Sad ga vidiš...

... Sad ga ne vidiš
... Sad ga ne vidiš

Dejvid Kameron
Dejvid Kameron

Kameron sakrio pogled na moreSpin doktori britanske vlade pokušali su da sakriju predivan pogled iz luksuzne sobe premijera Dejvida Kamerona tokom njegove konferencije za novinare za vreme samita G20 u Los Kabosu u Meksiku. Marketinški stručnjaci uplašili su se da će Britanci biti besni jer premijer s jedne strane propagira štednju zbog krize, a s druge odseda u sobi s pogledom na plažu i palme hotela „Las ventanas al paraizo“, pa su postavili paravan za sastanke biznismena G20. Međutim, politički urednik BBC Nik Robinson objavio je na Tviteru slike sobe s paravanom i bez njega.

Britanci zaustavili ruski brodBritanci su na američki zahtev uspeli da zaustave ruski teretni brod koji navodno prevozi oružje i helikoptere za Siriju.Brod „Alaed“, koji je, prema navodima lista Dejli telegraf, vlasništvo ruske firme „Femko“, putuje od Kalinjingrada, ruske luke na Baltiku, a zaustavio se ispred Škotske pošto mu je otkazano osiguranje britanske firme „Standard klab“. „Alaed“ prevozi helikoptere ruske proizvodnje „Mi-25“ prodate Siriji u vreme SSSR, koje je Damask vratio u Rusiju radi popravke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track