SVETE IM SE ZBOG SNOUDENA: Proteruju izbeglice koje su krile bivšeg obaveštajca SAD!
Foto: Reuters

Kažnjeni

SVETE IM SE ZBOG SNOUDENA: Proteruju izbeglice koje su krile bivšeg obaveštajca SAD!

Planeta -

Grupi izbeglica koja je skrivala odbeglog uzbunjivača Edvarda Snoudena u Hong Kongu preti deportacija, nakon što je taj grad odbio njihovu molbu za zaštitom.

Filipinske i šrilankanske izbeglice pomogle su bivšem pripadniku Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) SAD da izbegne vlasti 2013. godine tako što su ga skrivali u svojim pretrpanim domovima.

Proveli su godine nadajući se da će ih vlada spasti od deportacije, jer tvrde da ih u njihovim zemljama progone. Međutim, imigracione vlasti odbacile su danas njihov zahtev za zaštitu.

"Odluka je potpuno nerazumna", rekao je njihov advokat Robert Tibo novinarima, rekavši da su procedure bile nefer prema njegovim klijentima.

Tibo kaže da su zahtevi odbačeni zbog procene da su njihove matične zemlje bezbedne, uprkos tome što su izbeglice rekle da su u tim zemljama mučeni i da ih očekuje progon, prenosi AFP. Izbeglice su ranije rekle da su ih vlasti posebno ispitivale o njihovim vezama sa Snoudenom.

"Sada imamo manje od dve nedelje da podnesemo žalbu, pre nego što deportuju porodice", navodi vidno uzrujan Tibo, prenosi AFP.

On kaže da postoji rizik da će njegovi klijenti biti pritvoreni, a da će starateljstvo nad decom preuzeti vlada. Nakon što je napustio hotel u Hong Kongu, Snouden je proveo dve nedelje sa izbeglicama, iz straha da bi mogao da bude pronađen. Izbegličke priče objavljene su tek prošle godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Novi virus pokorio svet, ne dajte da se i vama to dogodi! 5 saveta kako da se zaštitite od napada WannaCry virusa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track