UNIJA TRULE BUDUĆNOSTI: Američki analitičar otkriva 4 razloga zbog kojih će Evropa propasti!
Foto: Reuters 15 Jul 2016

Sumorne prognoze

UNIJA TRULE BUDUĆNOSTI: Američki analitičar otkriva 4 razloga zbog kojih će Evropa propasti!

Planeta -
Ugledni analitičar pružio je nekoliko argumenata zašto je Evropska unija ozbiljno ugrožena, te zašto će propasti ukoliko se korenito ne izmeni.

Da Evropska unija ne stoji baš najbolje je stara vest. Međutim, analitičar Džordž Fridman je potpuno uveren da ima nekoliko bitnih razloga zašto je EU osuđena na propast. Prikazao je to na četiri različite karte.

Južna Europa, kao čista suprotnost toga ima vrlo malo plovnih rijeka, Alpi odvajaju Apeninsko poluostrvo od ostatka Evrope, ali to nije sprečilo upade raznih osvajača u Italiju. Od Hanibala Barke do Napoleona su vojske i vojskovođe okupirale Italiju.

Različiti ciljevi osnivača i ostatka

Francuska, Ujedinjeno kraljevstvo i nordijske zemlje imaju različite ciljeve, ali i različite ekonomske temelje od ostatka Evropske unije. Francuska želi da bude ekonomski kontrapunkt Nemačkoj, ali nemaju dovoljno razvijeno ekonomiju. Britanci su odlučili da napuste EU, ali svejedno ne žele da dopuste vojni rast Unije. Pokušavaju da ostanu dovoljno dobri prijatelji s SAD-om, ali istovremeno žele da budu neprocenjivi partner Uniji.

Sve te države žele da održe značajnu dozu samostalnosti u odlučivanju o sigurnosnim pitanjima. Setimo se samo da Britanija i Francuska imaju stalna mesta u Savetu bezbednosti UN-a. S druge strane, istočna Evropa teži sve većoj sigurnosnoj integraciji zato što su još uvek sveža sećanja na sovjetski savez i hiljade vojnika koji su osiguravali bratstvo i jedinstvo na istoku Evrope. Takve podele dovele su do rasta nacionalizma u raznim državama Evrope.

(Express.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li je Srbija zaštićena od sajber napada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track