Najnovije vesti

(VIDEO UŽIVO) DRAMATIČAN OBRT: Šveđani odustali od tužbe protiv Asanža, Britanci prete hapšenjem
Foto: Printscreen Twitter

Kraj agonije

(VIDEO UŽIVO) DRAMATIČAN OBRT: Šveđani odustali od tužbe protiv Asanža, Britanci prete hapšenjem

Planeta

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da je tražilo od suda da poništi nalog za hapšenje osnivača Viiliksa Džulijana Asanža i da je odustalo od dalje istrage po optužbama za silovanje koja se protiv njega vodila punih sedam godina.

Očekuje se Asanžovo obraćanje novinarima s terase ambasade Ekvadora

Međutim, odmah nakon što je ova informacija objavljena, britanska policija je saopštila da će osnivač Vikiliksa biti uhapšen ukoliko napusti amabasadu Ekvadora u Londonu.

"Sud u Vestminsteru izdao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža na osnovu toga što se nije predao sudu 29. juna 2012. godine. Metropoliten policija je dužna da izvrsi taj nalog nakon što on napusti ambasadu", navela je policija u saopštenju.

Advokat koji zastupa Asanža je saopštio da je odluka švedskog tužilaštva da odustane od tužbe za silovanje "totalna pobeda za nas".

Vikiliks je na svom nalogu na Tviteru pozvao britanske vlasti da daju odgovor na pitanje da li su primile nalog za izručenje Asanža od Sjedinjenih Američkih Država, ili ne. "Fokus je sada na Ujedinjenom Kraljevstvu", navodi se u tvitu

"Glavni tužilac Marijen Ni odlučila je danas da prekine preliminarnu istragu o navodnom silovanju protiv Džulijana Asanža", navodi se u saopštenju švedskog tužilaštva.

Švedska javna tužiteljka Marijane Ni izjavila je da je povukla evropsku poternicu za osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom po optužbama za seksualno zlostavljanje jer je zaključila da njegovo izručenje Švedskoj neće biti moguće.

"On je pokušao sve da izbegne švedske i britanske pravne vlasti. Moja procena je da on ne može biti izručen u doglednoj budućnosti", rekla je Ni na konferenciji za novinare u Stokholmu.

Ni je napomenula da bi istraga protiv Asanža na osnovu optužbi za seksualne prestupe mogla biti ponovo pokrenuta ukoliko se on u Švedsku vrati pre nego što tužba zastari 2020. godine.

Švedska tužiteljka je rekla i da ona ne može da kaže da li je Asanž kriv ili nije.

Evo šta o tome zasad kaže sam Asanž:

Iako se ispred ambasade Ekvadaora u Londonu, tačnije ispred balkona sa koga se Asanž ranije obraćao javnosti nalaze brojni mediji, za sada još uvek nema reakcije osnivača Vikiliksa. Međđutim, sa prozora je provirila njegova mačka i to sa kravatom sa srcima na njoj.

Švedska je raspisala poternicu za Asanžom (45) zbog dve tužbe o navodnom silovanju. On od početka tvrdi da je nevin, a 2012. zatražio azil u ambadsadi Ekvadora u Londonu jer je strahovao da će ga švedske vlasti uhapsiti i izručiti SAD.

Američke vlasti ga traže zato što je na svom sajtu Vikiliks objavio niz tajni koje su razotkrile nezakonitu i poluzakonitu politiku više struktura i nivoa američke vlasti - pre svega o prisluškivanju i špijuniranju. U aprilu ove godine zapadni mediji su objavili da su američke vlasti spremne da podignu optužnicu protiv Asanža.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...