Najnovije vesti

ASANŽ ĆE IPAK NAPUSTITI LONDON, ALI SE JOŠ UVEK NE ZNA KAKO Advokat: Zatražićemo azil u Francuskoj
Foto: AP

Slobodan čovek ili ipak ne?

ASANŽ ĆE IPAK NAPUSTITI LONDON, ALI SE JOŠ UVEK NE ZNA KAKO Advokat: Zatražićemo azil u Francuskoj

Planeta

Švedsko tužilaštvo odustalo je od istrage o navodnom silovanju za koje je optužen osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, pošto je danas bio rok do kog je kancelarija javnog tužilaštva trebalo da ili obnovi ili povuče nalog za njegovo hapšenje.

Advokat koji zastupa Asanža izjavio je za franuske medije da če osnivač Vikiliksa zatražiti azil u Francuskoj.

Advokat Džulijana Asanža Huan Branko izjavio je danas da će tražiti od francuskog predsednika da interveniše u korist osnivača Vikiliksa.

Asanžov advokat je u Parizu kazao da bi voleo da Makron pomogne njegovom klijentu da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

"Potrebna nam je politička intervencija kako bi smo okončali ovu situaciju. On je jedini politički zatvorenih u zapadnoj Evropi", rekao je advokat

"Čekali smo dugo na ovu odluku. Džulijan Asanž je bio žrtva velike zloupotrebe postupka. Jako smo zadovoljni i veoma dirnuti, jer ovo označava kraj njegove noćne more", rekao je Marčand, član Asanžovog pravnog tima čije je sedište u Briselu.

Istovremeno, britanska policija je saopštila da će Asanž ipak biti uhapšen ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

"Sud u Vestminsteru izdao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža na osnovu toga što se nije predao sudu 29. juna 2012. godine. Metropoliten policija je dužna da izvrsi taj nalog nakon što on napusti ambasadu", navela je policija u saopštenju.

Džulijan Asanž postao je planetarno poznat pošto je njegov sajt "Vikiliks" objavio poverljiva dokumenata Pentagona o Avganistanu.

Posle toga, protiv Asanža je u Švedskoj pokrenut postupak zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Asanž je 2012. zatražio azil u ambadsadi Ekvadora u Londonu jer je strahovao da će ga švedske vlasti uhapsiti i izručiti SAD.

(Britanski telegraf)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...