Najnovije vesti

TRAMP PROZVAO NATO: 23 od 28 članica Alijanse ne daje dovoljno novca za odbranu
Foto: Reuters

Štekare?

TRAMP PROZVAO NATO: 23 od 28 članica Alijanse ne daje dovoljno novca za odbranu

Planeta
20:46h

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas NATO da se fokusira na terorizam i "ruske pretnje", ali i pozvao sve članice da ispune finansijske obaveze prema Alijansi.

Tramp u obraćanju liderima na samitu Alijanse u Briselu nije spomenuo "Član 5" koji obavezuje članice da se će braniti druge u slučaju napada, navodi AP, dodajući da je portparol Bele kuće rekao da se to podrazumeva samim prisustvom predsednika SAD.

"NATO se u budućnosti mora više usredsrediti na terorizam i imigraciju, kao i na pretnje iz Rusije i po istočne i južne granice NATO-a", rekao je Tramp.

Tramp je rekao da hiljade i hiljade migranata ulaze u članice NATO-a a da se u mnogim slučajevima i ne zna ko su ti ljudi.

Predsednik SAD je rekao da zato treba biti snažan i oprezan. "Iz istog razloga sam bio veoma, veoma direktan sa sekretarom (Jensom) Stoltenbergom i članicama Alijanse kada sam rekao da članice NATO-a moraju konačno da plate svoj udeo i ispune svoje finansijske obaveze", rekao je Tramp.

On je rekao da 23 od 28 članca Alijanse ne plaća koliko treba, što nije pravedno prema američkim poreskim obveznicima. Tramp, koji je govorio u novom sedištu NATO-a u Briselu, rekao je da nikada nije postavio pitanje koliko to košta. "Odbijam da to uradim, ali jeste lepo", rekao je Tramp.

On je dodao da čak ni izdvajanje od dva odsto BDP-a nije dovoljno, prenosi “Politiko”.

(Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...