Najnovije vesti

RUSKI KOSMONAUT OTKRIO ISTINU KOJA INTRIGIRA SVET: Evo zašto u svemir odlazimo naoružani
Foto: Profimedia, 0086825467

Konačno znamo

RUSKI KOSMONAUT OTKRIO ISTINU KOJA INTRIGIRA SVET: Evo zašto u svemir odlazimo naoružani

Planeta

Legenda o tome da kosmonauti sa sobom nose oružje u svemir postala je neverovatno popularna na ruskim društvenim mrežama.

Kosmonaut Sergej Rjazanski se sa nostalgijom prisećao jedinstvenog trocevnog pištolja koji je nekada nosio sa sobom na misije u orbitu i rešio da otkrije tajnu koja je dugo izazivala enigmu u svetu.

"To je bilo potpuno jedinstveno oružje — dve cevi sa glatkim kanalom i jedna sa žlebovima. Morali ste da budete spremni da se borite sa medvedima i vukovima koji bi mogli da vas napadnu nakon prizemljenja", rekao je Rjazanski.

Oružje o kojem Rjazanski govori je TP-82. U periodu između 1982. i 2006. godine svi ruski kosmonauti su ga nosili sa sobom u svemir i na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Trocevni pištolj je takođe imao i oštricu, koja je mogla da se koristi kao mačeta u područjima sa bujnom vegetacijom ili kao sekira za cepanje drveća. Rjazanski nikada nije pucao iz TP-82, a zvaničnici su odlučili da vatreno oružje kosmonautima nije neophodno i ono više nije deo njihove opreme. Međutim, mačeta, koja je bila deo naoružanja, i dalje je u upotrebi.

Sovjetski naučnik Boris Čertok je u svojoj knjizi "Rakete i ljudi" opisao događaj koji se odigrao 1965. godine u brodu "Voshod 2" koji je prevozio kosmonaute Alekseja Leonova i Pavela Beljajeva.

Oni su se spustili u tajgu na severu Urala, i spasilački timovi nisu mogli da dopru do njih nekoliko dana zbog guste šume i snega.

Čertok je opisao momenat u kojem spasioci iz helikoptera uočavaju medvede koji idu direktno ka vatri koju su kosmonauti zapalili u svom kampu.

U današnje vreme, sa napretkom tehnologije i pojavom dži-pi-esa, svemirski putnici imaju manje razloga da sa sobom nose oružje.

Ipak, za slučaj da vanzemaljci napadnu, Zemljanima koji se nađu u svemiru, na prvoj borbenoj liniji, i dalje je na raspolaganju bogat arsenal.

(Glas Moskve)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...