(VIDEO) 300 GODINA POSLE PETRA VELIKOG: Vladimir Putin stigao u Versaj
Foto: Printscreen RT

Prvi sastanak

(VIDEO) 300 GODINA POSLE PETRA VELIKOG: Vladimir Putin stigao u Versaj

Planeta -

VERSAJ - Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin stigao je u Francusku na prvi sastanak sa novoizabranim predsednikom Francuske Emanuelom makronom u Versajskoj palati.

Dvojica lidera prisustvovaće velikoj izložbi u Rojalnoj palati, posvećenoj 300. godišnjici prvog putovanja ruskog cara Petra velikog u Francusku.

Na dnevnom redu razgovora su poboljšanje rusko-francuskih odnosa, ekonomska i kulturna saradnja, diskusija o situaciji u Ukrajini, Siriji, Libiji i na Korejskom poluostrvu. Predstavnik Kremlja Jurij Ušakov rekao je novinarima da je Makron u telefonskom razgovoru predložio Putinu da zajedno posete izložbu u Versaju i "nezvanično razgovaraju".

Foto Printscreen RT
Foto Printscreen RT

"Mi smo podržali tu ideju i verujemo da poseta Versaju nudi mogućnost za iskrenu razmenu mišljenja o mnogo problema", rekao je Ušakov. Planirana je zajednička konferencija za novinare nakon razgovora između dva lidera. Za danas nema nikakvih dokumenata za potpisivanje, a Ušakov kaže da "predsednici jednostavno žele da se upoznaju i saznaju malo više jedan o drugom, pre nego što se dogovore o budućim kontaktima".

Putin je poslednji put posetio Francusku novembra 2015. godine, kako bi učestvovao u međunarodnoj konferenciji o klimatskoj promeni u Parizu. Dva meseca pre toga, ruski predsednik učestovao je na sastanku lidera u Parizu. Oktobra 2016. godine, postojali su planovi da ruski predsednik poseti Pariz kako bi zajedno sa tadašnjim predsednikom Francuske, Fransoa Olandom, otvorio ruski Duhovni i kulturni centar. Put je, međutim, otkazan zbog nesuglasica Francuske i Rusije oko Sirije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Putin vs novinari!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track