20 MUDROSTI KOJIM ĆETE NAĆI MIR: Maksime američkih Indijanaca pomažu duši i telu
Foto: Wikipedia

potvrđeno iskustvom

20 MUDROSTI KOJIM ĆETE NAĆI MIR: Maksime američkih Indijanaca pomažu duši i telu

Planeta -

Traži sebe, kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj – drugi mogu da idu sa tobom, ali ne mogu ići umesto tebe, deo je drevnih mudristi američkih Indijanaca.

Budi tolerantan prema onima koji su se izgubili na putu. Neznanje, bes, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljene duše. Moli se da oni pronađu rukovođenje. Ne uzimaj što nije tvoje, bilo od neke osobe, zajednice, divljine ili nečije kulture. Nije zarađeno ni dato. Nije tvoje.

1. Ustani sa suncem i pomoli se. Moli se sam. Moli se često. Veliki Duh će slušati, ti trebaš samo da govoriš.

2. Budi tolerantan prema onima koji su se izgubili na putu. Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljene duše. Moli se da pronađu rukovođenje.

3. Traži sebe, kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj – drugi mogu da idu sa tobom, ali ne mogu ići umesto tebe.

4. Ophodi se prema gostima sa puno pažnje. Posluži ih najboljom hranom, daj im najbolji krevet, ukaži im čast i poštovanje.

5. Ne uzimaj što nije tvoje, bilo od neke osobe, zajednice, divljine ili nečije kulture. Nije zarađeno ni dato. Nije tvoje.

6. Poštuj sve što postoji na Zemlji, bilo ljude, bilo biljke.

7. Poštuj tuđa mišljenja, želje i reči. Nikada ne prekidaj nečiji govor, ne rugaj se se i ne ismejavaj ga. Svima daj pravo na lično izražavanje.

8. Nikada ne govori loše o drugome. Negativna energija koju time šalješ u svemir vratiće ti se višestruko.

9. Svi ljudi greše. Sve greške mogu biti oproštene.

10. Negativne misli uzrok su bolesti tela, duha i uma. Vežbaj optimizam.

11. Priroda nije naša, ona je deo nas. Ona je deo naše svetske porodice.

12. Deca su seme budućnosti. Sadi ljubav u njihova srca i zalivaj ih mudrošću i životnim lekcijama. Dok odrastaju, daj im prostor da rastu.

13. Izbegavaj ranjavanje tuđih srca. Otrov tog bola vratiće se tebi.

14. Budi uvek iskren. Poštenje je ispit volje u ovom univerzumu.

15. Budi uravnotežen. Tvoje umno ja, duhovno ja, telesno ja i emocionalno ja – sva trebaju da budu podjednako snažna, čista i zdrava. Vežbaj telo da ojačaš um. Bogati se duhovno da izlečiš emotivne rane.

16. Svesno odlučuj o tome ko ćeš biti i kako ćeš reagovati. Budi odgovoran za svoja dela.

17. Poštuj privatnost i lični prostor drugoga. Ne diraj tuđe vlasništvo, a posebno svete i religijske stvari. To je zabranjeno.

18. Budi prvenstveno iskren prema sebi. Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima ako nisi prvo pažljiv prema sebi i ne pomažeš sebi.

19. Poštuj tuđa verska uverenja. Svoja uverenja ne nameći drugima.

20. Deli svoju sreću. Učestvuj u davanju milostinje.

(Kurir.rs/NSP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track