BEZBEDNOSNO PITANJE SVIH PITANJA: Mogu li SAD zaista da se odbrane od nuklearnog napada Rusije, Kine ili Severne Koreje?
Foto: Printscreen/Youtube

rATNE IGRE

BEZBEDNOSNO PITANJE SVIH PITANJA: Mogu li SAD zaista da se odbrane od nuklearnog napada Rusije, Kine ili Severne Koreje?

Planeta -

Američka vojska je uspešno testirala presretanje interkontinentalnog balističkog projektila, ali i dalje nije najjasnije kako bi "štit" radio u slučaju autentičnog napada.

Uspeh testa slavi se na sva zvona i uzima se kao dokaz da je teritorija SAD potpuno sigurna od stranih neprijateljski nastrojenih pretendenata poput Severne Koreje.

"I pre testa sam bio siguran da imamo sposobnost da porazimo svaku pretnju koju bi nam bacili. Danas samo čvršće verujem u taj stav", izjavio je admiral Džim Sajring, koji je na čelu ovog programa.

U toku samog testa, nekoliko senzora, uključujući i infracrvene satelite i napredne radarske sisteme, detektovali su i označili nadolazeću raketu. Radar koji se nalazi na moru, u kombinaciji sa odbrambenim sistemom na obali uspeva samostalno da razlikuje projektile od ostalih letelica i uspešno ih eliminiše.

"Ovo je dobar dan za naš sistem, a loš za Kima", izjavio je šef programa Tomas Karako.

"Test je svakako bio uspešan, ali je pitanje koliko je zadati scenario sličan pravom nuklearnom napadu", izrazila je zabrinutost Melisa Hanam, ekspert za oružje i glavni istraživač Midlsbrou instituta.

"Projektil je ispaljen sa poznate lokacije u Pacifiku. Odbrambeni, presretački tim je unapred znao vreme detonacije, kao i putanju, a sistem se oslanja isključivo na podatke koji se dobijaju u realnom vremenu. Scenario nije realan", dodala je Hanamova.

"Kada bi Severna Koreja zapravo napala SAD, bacili bi na teritoriju Amerike sve što imaju. Ako govorimo o potencijalnom sukobu sa Rusijom ili Kinom ovaj test ništa ne znači, jer obe zemlje imaju toliko projektila da je gotovo nemoguće unapred odrediti njihovu lokaciju ili putanju. Presretanje metka metkom je izrazito težak zadatak, naročito u stvarnoj borbi gde nema kontrolisanih uslova. Ljudi misle da je raketni sistem odbrane poput čarobnog štapića, ali nije".

Američki testovi uspešni su u 55 odsto slučajeva, a od 18 čak 8 nije uspelo da presretne metu. Pentagon pokušava da unapredi i ubrza čitav proces, ali određene prepreke ostaju.

"Zamislite da se nalazite u velikoj sobi bez zaklona gde neko puca na vas i vi uzvraćate vatru. Možda ćete uspeti da rikošetirate pojedine hice ukoliko ste izvrstan strelac, ali će vas većina ipak pogoditi. Vaša veština može da smanji rizik, ali niste opremljeni zaštitnim poljem", zaključila je Hanamova.

(Kurir.rs/National interest)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 16 epizoda: Jurišnici supersila - bradavičasta svinja protiv vrane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track