(VIDEO) 5 KLJUČNIH STVARI KOJE JE DANAS REKAO KOMI: Ovo je svedočio o Trampu i umešanosti Rusa u američke izbore
Foto AP, Foto: FOTO AP

Suština iskaza

(VIDEO) 5 KLJUČNIH STVARI KOJE JE DANAS REKAO KOMI: Ovo je svedočio o Trampu i umešanosti Rusa u američke izbore

Planeta -

Svedočenja pred odborima Senata SAD obično su dosadne i zamorne stvari koje retko uspevaju da privuku pažnju amričke i svetske javnosti, ali danas se desio izuzetak. Svedočenje bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija o navodnom mešanju Rusije u američke izbore postalo je tema broj jedan u svim svetskim medijima. Evo šta je Komi rekao.

Bivši direktor FBI Džejms Komi optužio je administraciju američkog predsednika Donalda Trampa za klevetu protiv njega i pričanje laži o agenciji na čijem je čelu bio, ali je odbio da prokomentariše da li je Tramp pokušao da opstruira pravdu tražeći od njega da odustane od istrage o svom bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu.,

Tokom svedočenja pred Komitetom za obaveštajne poslove Senata SAD, Komi je kazao da nije na njemu da kaže da li je Tramp pokušao da opstruira pravdu tokom njihovih razgovora.

On je dodao da ga je američki predsednik u više navrata pohvalio da radi „odličan posao“, pa je bio zbunjen kada je na televiziji saznao da je dobio otkaz.

Pet ključnih tačaka:

1. „Nema sumnje da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD prošle godine“, tvrdi Komi

2. „Nije bilo promene izborne volje birača“, dodao je.

3. Tramp nije od Komija tražio da prekine istragu o navodnoj umešanosti Rusije u izbore.

4. Mnoge priče u medijima o mešanju Rusije u izbore Komi je opisao kao „potpuno pogrešne“, među kojima je i članak Njujork tajmsa o navodnim vezama Trampovog izbornog tima i Rusa.

5. Svoje razgovore sa Trampom ocenio je kao veoma „uznemirujuće“.

Razgovori Trampa i Komija privukli su posebnu pažnju medija, jer je bivši šef FBI izneo veoma živopisne detalje o ovim susretima i telefonskim razgovorima.

„Bio sam toliko zapanjen razgovorom da sam ga stalno ponavljao u sebi. Video sam tvit o snimcima. Bože, nadam se da snimci postoje. Sećam se da sam rekao: "Slažem se da je on dobar čovek", a da sam na taj način zapravo rekao: "Ne slažem se sa onim što tražite od mene"“, kazao je Komi.

On je rekao da je morao da otkaže sastanak sa svojom ženom da bi mogao da ode na večeru sa Trampom.

„Kada se osvrnem unazad, ja veoma volim da provodim vreme sa svojom ženom, voleo bih da sam te večeri bio sa njom“, kazao je Komi, uz smeh.

„Na to pitanje nemam šta da dodam“, rekao je senator King, koji ga je u tom trenutku ispitivao.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track