SAD MOŽE DA DANE DUŠOM: Japan dozvolio caru Akihitu (83) da abdicira
Foto: AP

VREME JE ZA NASLEDNIKA

SAD MOŽE DA DANE DUŠOM: Japan dozvolio caru Akihitu (83) da abdicira

Planeta -

TOKIO - Japanski parlament izglasao je danas novi zakon kojim se dozvoljava japanskom caru Akihitu (83) da abdicira u korist svog starijeg sina, čime se otvara put za prvu abdikaciju japanskog imperatora u više od 200 godina.

foto: Reuters

Car Akihito i carica Mičiko

Car je iznenadio sve u avgustu prošle godine, kada je u govoru, koji je prenosila televizija, izrazio strahovanja da zbog godina nije sposoban da ispuni brojne zadatke vezane za njegov rang "simbola nacije i jedinstva naroda".

foto: AP

Presto nasleđuje princ Naruhito

Zakon se odnosi samo na cara Akihita, koji će prepustiti presto svom starijem sinu i prestolonasledniku, princu Naruhitu, na dan kada to bude određeno ukazom, a u roku od tri godine od stupanja zakona na snagu. Tekst koji je podnela vlada konzervativnog premijera Šinza Abea izglasan je pre nedelju dana u donjem domu Parlamenta i danas je definitivno usvojen u gornjem domu, Senatu.

foto: Reuters

Princ Naruhito sa suprugom, princezom Masako

Car bi mogao da odstupi krajem 2018. i da prepusti tron Hrizanteme početkom 2019. godne, posle tri decenije vladavine nazvane Heisej ili "završetak mira". Posle abdiciranja car postaje car u penziji.

(Kurir.rs/Beta)

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track