Najnovije vesti

ANGELA MERKEL OŠTRA: Nema prepreka da Britanija izađe iz EU
Foto: AP

KANCELARKA O BREGZITU

ANGELA MERKEL OŠTRA: Nema prepreka da Britanija izađe iz EU

Planeta

Evropska unija je u potpunosti spremna da što pre započne pregovore o izlasku Velike Britanije, poručila Angela Merkel

BERLIN - Angela Merkel, nemačka kancelarka, izjavila je da nema prepreka i da je Evropska unija spremna da što pre započne pregovore o izlasku Velike Britanije iz Unije!

foto: Profimedia

Oštar i jasan stav Merkelova je iznela posle vanrednih izbora u Velikoj Britaniji, na kojima su konzervativci premijerke Tereze Mej odneli Pirovu pobedu, izgubivši većinu u parlamentu.

Plan da se poštuje

Merkel je izjavila da pretpostavlja da će se zvanični London držati plana pregovora o bregzitu.

- Moramo što brže da započnemo s poslom kad su u pitanju pregovori o britanskom odvajanju od Evropske unije. Moramo se držati plana - poručila je Merkelova.

Ranije je dogovoreno da pregovori EU i Velike Britanije o razlazu počnu 19. juna. Merkelova je napomenula da će Britanija nakon bregzita i dalje biti u Evropi i da želi da ta zemlja ostane dobar partner.

- Velika Britanija je deo Evrope čak i ako više ne bude član Evropske unije. Članice EU moraju da misle na svoj interes tokom pregovora. Sada je najvažnija budućnost Unije - poručila je Merkelova.

Britanci dali autogol

Britanska premijerka Tereza Mej je zakazala vanredne izbore očekujući da će dobiti veću podršku građana i jasan mandat za „tvrde pregovore o bregzitu“. Ona je želela što bolju poziciju za dogovor o napuštanju jedinstvenog tržišta i kontroli priliva imigracije.

- Još jedan britanski autogol. Posle Kamerona, sad Tereza. Pregovori će biti komplikovani i kompleksni - poručio je Gi Verhofstat, glavni pregovarač EU za bregzit.

foto: Fonet AP

Posle britanskih izbora

KLJUČNI LJUDI OSTAJU

Britanska premijerka Tereza Mej nije promenila svoje najvažnije ministre u novoj vladi, među kojima su ministar finansija Filip Hamond i šef diplomatije Boris Džonson. Ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad, ministar odbrane Majkl Felon i ministar za pitanje bregzita Dejvid Dejvis takođe će ostati na svojim funkcijama, saopšteno je iz Dauning strita, nakon što su konzervativci na izborima izgubili većinu u parlamentu.

Kurir / E.K.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...