(VIDEO) OSTRVO LEZBOS POGODIO ZEMLJOTRES: Sravljene desetine kuća, poginula žena
Foto: Twitter/Ruptly

šokantno

(VIDEO) OSTRVO LEZBOS POGODIO ZEMLJOTRES: Sravljene desetine kuća, poginula žena

Planeta -

U snažnom zemljotresu koji je pogodio zapadnu obalu Turske i grčko ostrvo Lezbos poginula je jedna žena, desetak osoba je povređeno, a zgrade su se tresle od turskog Izmira do grčke prestonice Atine.

"Na destine domova se urušilo i seoski putevi su blokirani. Pokušavamo da oslobodimo ženu zarobljenu u ruševinama", rekao je za ERT nadzornik regionalne vatrogasne službe Marios Apostolides.

Epicentar zemljotresa, koji se dogodio 15.28 casova, bio je 11 kilometara južno od sela Plomari na južnom grčkom ostrvu Lezbos, na dubini od sedam kilometara.

Rojters navodi, pozivajući na navode Evromediteranskog seizmološkog centra, da su se tokom udara tresle zgrade i dodaje, pozivajući se na grčki Geodinamički institut, da se zemljotres osetio i na ostrvu Samos i Hios, kao i u Atini i na celom poluostrvu Atika.

Englesko izdanje turskog lista Hurijet navodi da se zemljotres snažno osetio u Izmiru, ali i u Istanbulu i susednim područjima.

Na društvenim mrežama se pominje da se zemljotres osetio i u prestonici Bugarske Sofiji.

Hurijet je naveo da su nakon zemljotresa usledila dva naknadna potresa jačine 4,9 stepeni po Rihterovoj skali u 15.35 časova.

Kako je izjavio gradonačelnik Plomarija, Manolis Armanakas, grčkoj državnoj televiziji ERT, u Plomariju na ostrvu Lezbos je srušeno nekoliko kuća, kako starih tako i novih i zvOnik na crkvi, a trenutno se procenjuje pričinjena materijalna šteta.

Zamenik gradonačelnika Plomarija Manolis Armenakas izjavio je za Anu da je materijalna šteta pričinjena i u selu Plagija.

Put od Mitilenea do Plomarija i Melinte na ostrvu Lezbos je zatvoren jer je došlo do odrona, prenala je grčka novinska agencija.

(Foto: Tviter/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track