Odbrana: Brejvika proglasiti uračunljivim
Foto: REUTERS

Suđenje pri kraju

Odbrana: Brejvika proglasiti uračunljivim

Planeta -
Čistog je uma i ne treba ga smestiti u psihijatrijsku ustanovu, rekao njegov advokat

OSLO - U Oslu se danas privodi kraju suđenje Andersu Brejviku, optuženom za ubistvo 77 ljudi prošle godine, a odbrana je zatražila da on bude proglašen uračunljivim i istakla da je on znao šta radi.

"Brejvik je čistog uma i ne treba ga smestiti u psihijatrijsku ustanovu", rekao je advokat odbrane Geir Lipestad na kraju 10 nedelja dugog procesa, suprotstavivši se tako zahtevu tužilaca.

On je podsetio da je Brejvik priznao da je 22. jula prošle godine izveo bombaški napad ispred sedišta vlade u Oslu, a potom pucao na polaznike letnjeg kampa Laburističke partije na ostrvu Utoja. Lipestad je naveo da činjenicu da je "mala i bezbedna Norveška mogla da bude pogođena takvim terorističkim napadom gotovo nemoguće razumeti", preneo je AP.

Kako je rekao, to bi bar delimično moglo da objasni zašto su psihijatri izneli različite zaključke u vezi sa Brejvikovim mentalnim stanjem.

Lipestad je istakao da je Brejvik politički aktivista, čiji postupci su zasnovani na ekstremizmu, a ne na psihotičkim obmanama ili nekontrolisanoj potrebi za nasiljem. "On je znao šta radi", podvukao je on.

Lipestad je opisao Brejvika kao običnog muškarca sa krugom dobrih prijatelja i kolega."Kako bi muškarcu koji je mentalno bolestan bilo dozvoljeno da pristupi streljačkom klubu?", upitao je Brejvikov advokat i dodao da ništa do 22. jula, kad su se zločini dogodili, nije ukazivalo da je optuženi nasilna osoba.

Tokom Lipestadovog obraćanja sudu, Brejvik je sedeo mirno sa zatvorenim očima, povremeno ispijajući vodu, preneo je Bi-Bi-Si.

Kako je najavljeno, sudu će danas moći ponovo da se obrati i sam Brejvik, ali i oni koji su preživeli njegov napad u Oslu i na Utoji.

Tužioci su juče, tokom završne reči, zatražili da Brejvik bude prebačen u psihijatrijsku ustanovu na izdržavanje zatvorske kazne što bi značilo da je neuračunljiv i oslobodilo bi ga krivične odgovornosti za zločine koji su šokirali norvešku i svetsku javnost.Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, 74 odsto Norvežana želi da Brejvik bude poslat u zatvor, a samo 10 odsto smatra da ga treba poslati u zatvorenu psihijatrijsku ustanovu.

Izricanje presude biće ili 20. jula ili 24. avgusta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track