Najnovije vesti

OPET IZA REŠETAKA? Gadafijevom sinu prete hapšenjem
Foto: Profimedia

Povratak otpisanog

OPET IZA REŠETAKA? Gadafijevom sinu prete hapšenjem

Planeta
19:05h

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda zatražio je danas „neodložno hapšenje i predaju“ sina bivšeg libijskog lidera Muamera el Gadafija, Saifa el Islama, koji je nedavno oslobođen posle petogodišnjeg zatočeništva u Libiji.

Nalog za hapšenje Saifa el Islama Gadafija, koje je izdao Međunarodni krivični sud 2011. godine, i dalje je na snazi i Libija je u obavezi da „neodložno uhapsi i isporuči“ Gadafija bez obzira na „navodni zakon o amnestiji u Libiji“, naveo je tužilac Fatu Bensuda, prenele su agencije.

Posle oslobađanja Saifa Gadafija (45), mediji su počeli da spekulišu da bi on mogao da se pojavi kao politička ličnost na libijskoj haotičnoj i promenljivoj sceni.

Saif el Islam Gadafi bio je u zatvoru zbog ratnih zločina od 2011. godine, odnosno od revolucije u toj bliskoistočnoj zemlji u kojoj je ubijen njegov otac, piše britanski „Gardijan“.

Brigada Abu Bakr el Sadik, sa sedištem u Zintanu, saopštila je da je oslobodila najistaknutijeg Gadafijevog sina nakon što je istočni parlament prošle godine usvojio zakon o amnestiji.

„Odlučili smo da oslobodimo Saifa el Islama Gadafija, koji je sada slobodan i napustio je Zintan“, navela je vojska u saopštenju.

Ipak, ne zna se da li je Gadafijev sin napustio Zintan i da li je njegova sloboda u Libiji delimična, jer dok istočni parlament sa sedištem u Tobruku, u čijoj nadležnosti je Zintan, tvrdi da je on slobodan, vlada u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije, još uvek ga smatra ratnim zločincem, a tamošnji sud ga je osudio u odsustvu na smrtnu kaznu 2015. godine.

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO : Kako se proganjaju nezavisni novinari u Srbiji?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...