(VIDEO) SKRIVEN POD ZUBOM VREMENA: Arheolozi otkrili izgubljeni grad iz 10. veka
Foto: Youtube printscreen, Foto: Printscreen YT

Neverovatno

(VIDEO) SKRIVEN POD ZUBOM VREMENA: Arheolozi otkrili izgubljeni grad iz 10. veka

Planeta -

Tim arheologa otkrio je u istočnoj Etiopiji, u regiji Harla, zaboravljeni grad iz 10. veka. U njemu su pronađeni artefakti iz Egipta, Indije i Kine.

Arheolozi su otkrili i džamiju iz 12. veka, sličnu džamijama pronađenim u Tanzaniji i Somaliji. Stručnjaci navode da je to dokaz o istorijskim vezama između različitih islamskih zajednica u Africi. "Ovo otkriće je revolucionarno u odnosu na naše shvatanje trgovine u arheološki zapuštenom delu Etiopije. Ovo što smo pronašli pokazuje da je ovo područje bilo centar trgovine u regiji", rekao je glavni arheolog Timoti Insol sa Univerziteta Ekseter. Arheolozi su pronašli nakit i druge artefakte sa Madagaskara, Maldiva, iz Jemena i Kine.

"Harla je bila bogat, kosmopolitski centar za pravljenje nakita. Njeno stanovništvo su činile izmešane zajednice stranaca i lokalnih ljudi koji su trgovali sa drugim narodima sa Crvenog mora, Indijskog okeana a verovatno i udaljenog Arapskog zaliva", navodi Insol. Prema lokalnoj legendi, u tom području su nekada bili nastanjeni divovi, pošto su objekti i zidovi bili napravljeni od velikih kamenih blokova koje nisu mogli da podignu obični ljudi. Arheolozi,međutim, nisu našli dokaze za to. Etiopija je jedno od područja na svetu koje je najranije bilo naseljeno. Arheolozi su 2015. godine pronašli kosti vilice i zub koji datiraju 3,3 do 3,5 miliona godina unazad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track