NEVOLJE U DRUGOJ RUNDI? Slab odziv Francuza u drugom krugu parlamentarnih izbora
Foto: Fonet AP 11.6.2017

Neka čeka Makron

NEVOLJE U DRUGOJ RUNDI? Slab odziv Francuza u drugom krugu parlamentarnih izbora

Planeta -

Francuzi danas glasaju u drugom krugu parlamentarnih izbora na kojima se predviđa da će stranka predsednika Emanuela Makrona dobiti ogromnu većinu u parlamentu, iako se tok glasanja odvija uz slab odziv birača, javlja agencija Frans pres Makronova Republika u pokretu mogla bi da dobije izmedju 400 i 470 mesta u parlamentu od 577 poslanika, što bi bio najbolji rezultat za jednu stranku od osnivanja Pete Republike 1958. godine.

Desničarki Republikanci mogu da se nadaju da dobiju izmedju 60 i 130 mesta, dok su ih imali 200 u prethodnom sazivu parlamenta.

Socijalistička partija, koja je kontrolisala parlament za vreme prethodnog predsednika Fransoa Olanda, u prvom krugu je dobila 9,51 odsto glasova i može da računa na nekoliko desetina poslanika.

Međutim, prema anketama, slab je odziv Francuza na današnje izbore.

Ukupno 35,33 odsto od 47 miliona upisanih birača glasalo je do posle podne, dok je pre nedelju u prvom krugu do posle podne glasalo 40,75, što je takođe mala izlaznost. Ako se nastavi taj trend, biće oboren rekord najnižeg odziva birača na nekim parlamentarnim izborima do sada, 51,29 odsto koliko je bilo 11. juna.

Ukupno 66.546 biračkih mesta otvoreno je u 8.00, a biće zatvoreno u 20.00, posle čega se ubrzo očekuju prve izlazne ankete sa biračkih mesta.

Makronova Republika u pokretu osvojila je u prvom krugu 32,32 odsto glasova, desničarski Republikanci 21,56 odsto, a ekstremno desničarski Nacionalni front 13,20 odsto glasova.

Socijalisti, koji su do skora bili na vlasti, osvojili su 9,51 odsto glasova, manje od radikalne levice koja je u zajednici s komunistima dobila 13,74 odsto glasova.

Izbore se održavaju uz pojačane mere bezbednosti.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Pet činjenica koje niste znali o Emanuelu Makronu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track