MISTERIOZNE PLANETE: O njima ne znamo ništa, a njihove tajne bi mogle da nas šokiraju!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NAJAVE NAUČNIKA

MISTERIOZNE PLANETE: O njima ne znamo ništa, a njihove tajne bi mogle da nas šokiraju!

Planeta -

Iako daleko od stvarnosti, NASA razvija ozbiljne planove za letove koji bi pomogli u istraživanju Urana i Neptuna u budućnosti.

Čujemo puno o Marsu, Jupiteru i Saturnu, a to je zato što imamo izuzetno napredan 'hardver' koji lebdi oko njih i u nekim slučajevima, krstari po površini tih planeta. Planete koje su dalje od Sunca ne dobijaju jednaku pažnju, ali uskoro bi mogle, budući da NASA trenutno planira misije koje će nam pružiti bolji uvid u karakteristike Urana nego što smo ikada imali.

Misije koje su još samo u fazi teorija i planiranja, koje bi omogućile letelicama da dosegnu Uran i Neptun, bile bi od ogromnog naučnog značaja. Glavna ideja bi bila odrediti sastave samih planeta i njihove atmosfere i naravno napraviti fantastične fotografije. Naučnici se nadaju da će moći da proučavaju vremenske uslove na planetama, kao i njihovu klimu.

Uran i Neptun kriju mnoge tajne koje tek treba otkriti, a planirana putovanja do i na njih bi uključivala obletanja i slanje atmosferske sonde za prikupljanje gasova i otkrivanje elemenata.

Ovakve misije su još daleko od realnosti zbog finansija i vremena koje bi bilo potrebno da se uspešno sprovedu. Iz NASA tvrde da bi u rasponu od 2030. do 2036. godine putovanje do Urana moglo biti izvodljivo, a misija za Neptun bi trebalo da počne pre 2030. ili posle 2040. godine zbog tempiranja s gravitacijskim promenama oko Jupitera.

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Džinovska misteriozna morska neman pronađena na obalama Indonezije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track