Najnovije vesti

PREŽIVELI HOROR U PARIZU: Tinejdžeri 3 dana bili izgubljeni u katakombama sa gomilom mrtvačkih kostiju
Foto Reuters, Foto: Foto Reuters 29 3 2017

Strašno

PREŽIVELI HOROR U PARIZU: Tinejdžeri 3 dana bili izgubljeni u katakombama sa gomilom mrtvačkih kostiju

Planeta

Pariske katakombe jedna su od najpoznatijih turističkih atrakcija glavnog grada Francuske, a za posetioce je otvoren tek manji deo hodnika smeštenih 20 metara ispod zemlje i dugačkih oko 1,7 kilometara.

Izgubiti se unutra baš i nije najpametnija ideja, a upravo to je uspelo dvojici tinejdžera (16 i 17 godina). Nije poznato kako su se izgubili, a zna se da su u hodnicima Gradske kosturnice proveli puna tri dana okruženi milionima mrtvačkih glava.

U tim uskim i mračnim hodnicima temperatura se kreće oko 15 stepeni Celzijusa pa ne čudi da je izgubljeni dvojac pronađen u stanju hipotermije. Pronašle su ih spasilačke ekipe uz pomoć psa tragača i odmah ih odvezle u bolnicu.

Bivši podzemni kamenolomi s kraja 18. veka vremenom su postali prepoznatljivi deo Pariza, a 300 kilometara kompleksne mreža starih tunela, kaveza i mrtvačkih lobanja nije u potpunosti otvoreno za javnost. Do 18. veka pariska groblja su bila prenatrpana i jedan od većih gradskih problema bili su nepropisno sahranjeni leševi i otvoreni grobovi.

Kad je 1780. godine, zbog dugog kišnog perioda, popustio zid groblja "Semeteri de inosen", truli leševi su dospeli na posede vlasnika kuća u blizini groblja i gradske vlasti su odlučile da premeste kosti iz zajedničkih grobnica u podzemne kamenolome.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Foto Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...