(VIDEO) ŽURI MU SE DA POSTANE VLADAR: Saudijski kralj proglasio svog ambicioznog sina za naslednika trona
Foto: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

SMENA NASLEDNIKA

(VIDEO) ŽURI MU SE DA POSTANE VLADAR: Saudijski kralj proglasio svog ambicioznog sina za naslednika trona

Planeta -

DUBAI - Saudijski kralj Salman proglasio je svog sina princa Mohameda bin Salmana (31) za naslednika prestola umesto svog rođaka princa Mohameda Bin Najefa, koji je smenjen.

foto: EPA/SAUDI PRESS AGENCY

Kralj Salman bin Abdulaziz al Saud

Mohamed bin Salman, koji važi za kraljevog omiljeno sina, postao je zamenik premijera, a zadržao je položaj ministra odbrane i ostale funkcije, navodi se u kraljevskom ukazu.

Iako je unapredenje Mohameda bin Salmana bilo je očekivano, ipak je došlo kao iznenađenje jer je kraljevina trenutno suočena sa eskalacijoom odnosa sa Katarom i Iranom i velikom krizom u Jemenu. Mohamed bih Salman je i uvukao svoju zemlju u brutalni rat u Jemenu, pisao je svojevremeno Independent.

Princ, koga stranci nazivaju "gospodin sve i svja", zanima samo moć i da zbog svoje agresivnosti ima neprijatelje i u najbližem okruženju. Mohamed već 13 godina u stopu prati svog oca, koji se umnogome oslanja na sinovljevu pomoć. Naime, u Rijadu pričaju da kralj Salman prati od demencije, pa ga koncentracija drži samo nekoliko časova dnevno. Princ Mohamed je već duže vreme njegov "čuvar".

foto: AP

Prestolonaslednik Mohamed bin Salman (levo) i princ Mohamed Bin Najef

Kritičari kažu da je princ Mohamed nagomilao veliko bogatstvo, ali analitičari dodaju da njega ne pokreće novac nego moć i da on već drži svu moć u svojim rukama, ali mu se jako žuri da i zvanično postane najmoćniji vladar na Bliskom istoku.

Mohamed bin Najef se zakleo na vernost novom prestolonasledniku. On je godinama bio zadužen za borbu protiv terorizma.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: EPA/OLIVIER DOULIERY/POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track