ZAMENICA SEKRETARA NATO: Moramo da predupredimo moguće incidente sa ruskim avionima na Baltiku
Foto EPA, Foto: Foto EPA

prevencija

ZAMENICA SEKRETARA NATO: Moramo da predupredimo moguće incidente sa ruskim avionima na Baltiku

Planeta -

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Getemiler izjavila je danas, povodom incidenta kada su poljski lovci F-16 dežurni u NATO presretali avion ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua nad Baltikom, da ruski vojni avioni učestvuju u sličnim incidentima na Baltiku već više godina i da je neophodno da se nađe način da se ne izrode u dublje nesporazume.

"Ne znam kakvo je bilo ponašanje ruskog pilota. Sa stanovišta NATO mi moramo da predupredimo svako ponašanje kako vazduhoplovstva, tako i vojne mornarice da se ne izrode u dublji sukob i nesporazum. Sa zadovoljstvom smo prihvatili inicijativu baltičkih zemalja i Rusije pre nekoliko godina da se razradi metoda da takve incidente u budućnosti izbegnemo", kazala je Getemiler u Bidgošču, javlja poljska agencija PAP.

Vojska Poljske potvrdila je danas da su nenaoružani tupoljev sa ruskim ministrom odbrane na palubi u pratnji dva ruska vojna lovca Su-27 naoružana raketama vazduh-vazduh presrela da poljska lovca F-16 koja za NATO nadziru vazdušni prostor nad Baltičkim morem.

Iz NATO je saopšteno da se nije znalo ko je u ruskom tupoljevu i da je to upravo ministar Šojgu a poljske pilote koji dežuraju u operaciji nadziranja vazdušnog prostora nad Baltikom NATO je poslao da ga presretnu zato što se ni tupoljev ni ruski lovci nisu identifikovali i nisu reagovali na komunikaciju kontrole letenja.

Ruski mediji objavili su snimak iz tupoljeva na kojem se između aviona ministra i poljskog lovca provlači ruski suhoj i pokazuje demonstrativno rakete a zatim avion NATO odlazi.

I NATO i Vojska Poljske naglasili su da su poljski piloti postupili po standardnoj proceduri, identifikovali vizuelno avion i pošto nije predstavljao opasnost odleteli, dok su ruski mediji javili da su ruski lovci imali dozvolu ako je potrebno da poljske F-16 obore.

"Ne mogu da zamislim da bi mogli da dozvolimo da Rusi prodiru u naš vazdušni prostor jer tako hoće. Sve dok imamo snage i sredstava sigurno nećemo dopustiti da prednost tu bude na ruskoj strani", kazao je danas o incidentu načelnik Generalštaba poljske armije general Lešek Suravski.

(Kurir.rs/Beta)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track