Najnovije vesti

ERDOGAN UKIDA DARVINA: U školama se više neće učiti teorija evolucije
Foto AP, Foto: FOTO AP, 13 6 2017

Mnogo im složeno

ERDOGAN UKIDA DARVINA: U školama se više neće učiti teorija evolucije

Planeta
23:50h

U turskim školama više se neće učiti evolucija, rekao je predsednik Odbora za obrazovanje u vladi Redžepa Tajipa Erdogana, Alpaslan Durmu.

On je rekao da je evolucija pod upitna, kontroverzna i previše složena za učenike.

"Mi verujemo da su ove teme nadilaze sposobnosti razumevanja (učenika)", rekao je Durmus u video-obraćanju objavljenom na stranicama Ministarstva obrazovanja.

Durmus i precizirao da će se poglavlje o evoluciji ukloniti iz udžbenika iz biologije za deveti razred osnovne škole. Evolucija će se predavati samo studentima dodiplomskih studija, prenosi Gardijan.

Turski mediji izveštavaju o mogućnosti još nekih promena, kao što su manji broj časova za predavanja o nasleđu turskog sekularizma, a veći za učenje o islamu.

Ovaj potez dodatna je potvrda kritičarima Erdoganove vlade koji tvrde da se iz javnog života sve više ukida sekularna tradicija čije temelje je postavio osnivač turske republike Mustafa Kemal Ataturk. Sekularna opozicija odavno upozorava da Erdogan pokušava da nametne islamističku agendu koja je protivna vrednostima na kojima je Republika Turskazasnovana.

Obrazovanje je posebno kontroverzno područje zbog uticaja na buduće generacije Turske.

Roditelji su u više navrata protestovali zbog načina na koji deca uče o religiji u školama. Muslimanski klerici na Bliskom istoku uglavnom odbacuju naučnu činjenicu evolucije budući da je u suprotnosti s islamskim učenjem da je Alah stvorio prvog čoveka, Adama, iz gline.

Ipak, evolucija se u skraćenoj verziji podučava u mnogim srednjim školama u toj regiji. U Turskoj je kontroverzu oko evolucije već ranije izazvao svojom izjavom bivši zamenik premijera, funkcije koja je ukinuta nedavnim ustavnim reformama kojima je Erdogan dramatično povećao svoja predsednička ovlaščenja. Numan Kurtulmus je u januaru odbacio evoluciju kao naučno "arhaičnu i pobijenu teoriju".

(Kurir.rs/Fonet)

Foto AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...