KATAR NEĆE POKLEKNUTI: Glatko odbili zahteve suparnika za rešenje krize
Foto: Reuters (5.6.2017)

oštro

KATAR NEĆE POKLEKNUTI: Glatko odbili zahteve suparnika za rešenje krize

Planeta -

Katar je danas potvrdio da je proučio spisak zahteva ostalih zalivskih zemalja za poboljšanje odnosa i ocenio ih kao "nerazumne", što izvesno otklanja mogućnost brzog rešenja krize, ocenjuje AFP.

Na spisku se nalazi 13 zahteva u kojima Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat pored ostalog traže da Katar prekine diplomatske odnose sa Iranom i zatvori medijsku kuću Al-Džazira.

U dokumentu koji je Kataru u četvrtak dostavio Kuvajt, navodi se da je rok za ispunjenje zahteva 10 dana, što je Doha ocenila kao nerealan zahtev.

Šef službe za informisanje katarske vlade šeik Saif ben Ahmed al-Tani rekao je da "cilj zahteva nije borba protiv terorizma već ograničavanje katarskog suvereniteta i mešanje u njegovu spoljnu politiku".

Američki državni sekretar Reks Tilerson je u sredu rekao da se nada da će zahtevi biti "razumni i ostvarivi". Al-Tani je ocenio da dostavljeni spisak "ne zadovoljava te standarde".

Sadržaj zahteva nije zvanično objavljen ali kruži po društvenim mrežama.

Prema tim navodima, pored prekida odnosa sa Iranom i zatvaranja Al-Džazire, od Katara se traži da prekine i navodne odnose sa Islamskom državom i Al-Kaidom, kao i sa šiitskim Hezbolahom i organizacijom Muslimanske braće. Od Katara se zahteva i zatvaranje turske vojne baze u Kataru, izručivanje protivnika režima u arapskim zemljama kao i zatvaranje medija za koje se smatra da su naklonjeni islamistima.

UAE su pozvali Katar da spisak zahteva "shvati ozbiljno" i saopštili da će Evropa i SAD biti "garanti" sporazuma.

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i UAE prekinuli su veze s Katarom, optužujući ga za podršku terorizmu i veze sa Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije.

Kurir.rs/Beta-AFP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track