TRUDNICAMA DOPUŠTENO UBIJANJE?! Novi zakon u SAD šokirao javnost
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

greškica...

TRUDNICAMA DOPUŠTENO UBIJANJE?! Novi zakon u SAD šokirao javnost

Planeta -

Republikanski zakonodavci u Nju Hempširu greškom su sastavili zakon koji omogućava trudnicama da "počine bilo kakvo ubistvo bez kazne".

Predloženi zakon jedan je od desetak zakona o ubistvu fetusa širom države, koji dozvoljava da se fetusi smatraju osobama u slučajevima ubistva prvog stepena ili ubistva iz nehata.

Zakon definiše fetus kao osobu 20 nedelja od začeća. Oni koji podržavaju zakon tvrde da će njime moći da kazne svaku osobu koja u napadu ili saobraćajnoj nesreći uzrokuje smrt fetusa.

Međutim, aktivisti za ljudska prava tvrde da se zakon može protumačiti i kao pokušaj zabrane abortusa. Zbog toga su zakonodavci dodali da su žene koje zatraže medicinsku uslugu pobačaja izuzete iz novog zakona.

U originalnom tekstu zakona je pisalo da su iz njega izuzete "sve trudnice koje počine zločin ubistva prvog i drugog stepena".

Republikanac Dž.R. Hol upozorio je da ovako sastavljen zakon dozvoljava trudnicama da ubijaju ljude bez ikakvih posledica. Zakonodavci su grešku uočili tek nakon što je nacrt prošao i senat, ali su ga ipak revidirali.

"Niko od nas nije glasao da se ljudima dopušta ubijanje. To nam nije bila namera", izjavio je republikanac Dik Hinč.

(Foto: Profimedia, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track