SIRIJA DEMANTUJE AMERIKANCE: Ne spremamo hemijski napad, nismo nikada ni koristili takvo oružje
Foto AP, Foto: Foto AP, 18 6 2016

Medijsko prepucavanje

SIRIJA DEMANTUJE AMERIKANCE: Ne spremamo hemijski napad, nismo nikada ni koristili takvo oružje

Planeta -

Sirija je danas negirala tvrdnje Bele kuće da možda priprema novi napad hemijskim oružjem i ponovila da nikada takvo oružje nije koristila.

Sirijski ministar za nacionalno pomirenje Ali Hadar rekao je za Asošiejted pres da saopštenje Bele kuće nagoveštava "diplomatsku bitku" koja će biti pokrenuta protiv Sirije u Ujednijenim nacijama.

Ruski poslanik Franc Klincevič takođe je danas odbacio kao "provokaciju" upozorenje SAD o mogućem hemijskom napadu u Siriji i optužio ih za "pripremanje novog napada na snage sirijske vojske".

Klincevič, koji je zamenik predsednika Odbora za odbranu i bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je za ruske RIA novosti da su "u toku pripreme za novu ciničnu provokaciju bez presedana".

Bela kuća je sinoć saopštila da SAD imaju "moguće" dokaze da Sirija priprema novi napad hemijskim oružjem i da će sirijski predsednik Bašar el Asad "skupo platiti" ako se napad dogodi.

U saopštenju bez navedenih dokaza, portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da su "SAD identifikovale moguće pripreme sirijskog režima za novi napad hemijskim oružjem koji bi mogao da izazove masakr civila i nedužne dece".

Prema njegovim rečima, te aktivnosti su slične pripremama uoči napada hemijskim oružjem 4. aprila.

U tom napadu, koji je izazvao vojni odgovor SAD, ubijeno je 87 civila, među kojima nekoliko desetina dece. Analize su tada ukazale da su žrtve bile izložene sarinu, jakom neurotoksičnom gasu.

Asad je negirao odgovornost za taj napad u pobunjeničkoj provinciji Idlib, rekavši tada da je pogođeno skladište pobunjenika sa hemijskim otrovnim supstancama, a Rusija koja mu je ključni saveznik ga je podržala.

Nekoliko dana kasnije američki predsednik Donald Tramp izveo je napad krstarećim raketama na vazduhoplovnu bazu sirijske vlade, što je bio prvi direktan napad SAD na sirijske snage.

(Kurir.rs/Beta)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 19 EPIZODA: Ovo je Asadov razbijač terorista, smrt dolazi sa neba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track