Najnovije vesti

STIVEN HOKING UVEREN: Možemo da kolonizujemo druge svetove, a ova planeta nam je jedina šansa!
Foto: AP

NAUČNA FANTASTIKA ILI STVARNOST?

STIVEN HOKING UVEREN: Možemo da kolonizujemo druge svetove, a ova planeta nam je jedina šansa!

Planeta

U svom nedavnom govoru na Starmus festivalu umetnosti i nauke u Norveškoj Stiven Hokingk je pozvao i Donalda Trampa zbog "najozbiljnije i pogrešne odluke o klimatskim promenama koje je ovaj svet video“.

“Zemlji preti toliko mnogo stvari da mi je teško da budem pozitvian“, rekao je.

I ranije je Hoking upozoravao bi trebalo da napravimo plan B tj. da udvostručimo napore u kolonizaciji drugih svetova pre nego što Zemlja postane nemoguća za život.

“Upotrebom naprednih naučnih instrumenata uspeli smo da zavirimo u svemir kao nikada pre. Kada smo imali slične krize u našoj istoriji, obično je bilo negde nešto što se moglo kolonizovati. Kolumbo je to učinio 1492. godine kada je otkrio Novi svet, ali sada nema novog sveta. Nema utopije iza ugla“, kazao je.

Prva logična mesta za početak su Mesec i Mars, kako navodi. Hoking je pozvao nacije da kolonizuju Mesec do 2020. godine i Mars do 2025. godine.

Ali, nije to tako jednostavno budući da su ove dve planete izložene kosmičkom zračenju koje uzrokuje rak i Alchajmerovu bolest, a i gravitacija je drugačija nego na Zemlji.

foto: Foto: Profimedia

Planeta Proksima B koja je udaljena oko 4,5 svetlosnih godina od Zemlje jedna je od najboljih kandidata za ovaj poduhvat. Inače, jedna sveslosna godina ima 9.460.730.472.580.800 metara.

“Da bismo išli brže moramo da imamo mnogo veću brzinu nego što to mogu postići hemijske rakete, a to je samo svetlost. Snaga svetlosnog zraka sa zadnje strane mogla bi da tera svemirski brod prema napred. Nuklearna fuzija može dati 1 odsto energije svemirskog broda što bi ga ubrzalo do desetine brzine svetlosti.

Ljudska kolonizacija drugih planeta više nije naučna fantastika. Može biti naučna činjenica. Ljudska vrsta postoji kao posebna vrsta oko dva miliona godina. Civilizacija je počela pre otprilike 10 hiljada godina, a stopa razvoja se stalno povećala. Ako se čovečanstvo održi još milion godina, naša budućnost smelo kreće tamo gde niko drugi nije išao“, rekao je Hoking u svom govoru.

Kurir.rs/BBC

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...