(VIDEO) TRAGEDIJU U LONDONU PREDVIDELI SU PRE 33 GODINE: Zastrašujuća upozorenja niko nije shvatio ozbiljno!
Foto: Reuters

Katastrofalna nebriga odnela desetine života

(VIDEO) TRAGEDIJU U LONDONU PREDVIDELI SU PRE 33 GODINE: Zastrašujuća upozorenja niko nije shvatio ozbiljno!

Planeta -

Dokumentarac Adama Kertisa za BBC još je 1984. predvideo katastrofu koja je pogodila Grenfel toranj 14.juna.

U dokumentarcu "Inquiry: The Great British Housing Disaster" spominje se upozorenje da postoji rizik od izbijanja požara zbog postavljanja obloga oko solitera.

Na pitanje novinara Dejvida Džonsa da li su materijali koji se koriste za oblaganje strana zgrade rizični za izbijanje požara, jedan od anketiranih u razgovoru je rekao "iskreno, da".

Pod pritiskom da imenuje krivce on je to ipak odbio. Do sada je poznato da je u vatri koja je progutala Grenfel umrlo 79 ljudi, vlasti ipak upozoravaju da ovo nije konačan broj. Nacionalne operacije za smanjivanje rizika od požara započele su širom zemlje, u čak 95 solitera u 32 gradova, koji su identifikovani kao najranjiviji na takvu vrstu opasnosti, piše Independent.

Dokumentarac iz 1984. objašnjava kako su brojni odbornici "očajnički pokušavali da uklone nedostatke u sistemu stambene građe kako bi stanari nastavili da žive u njima". On dodaje "da nova industrija nudi nove metode popravaka. Tornjevi visoki hiljade metara potpuno su obloženi novim materijalima koji garantuju ulazak kiše u betonske spojeve".

Član udruženja gradskih vlasti rekao je u dokumentarcu da je jedini način popravke korišćenje drugih netestiranih "lekova"- korektivnih radova i da takvi zahvati nose svoj rizik.

"Već imamo dokaze da neki sistemi zaštite nisu adekvatni", istakao je on.

Stanovnici Grenfel solitera upozoravali su na bezbedonosne probleme u svojoj zgradi prošle godine, pišući na blogu da "postoji opasnost od požara u zgradi" i da će "samo katastrofa obelodaniti sve probleme".

Obnova zgrade završena je u junu prošle godine, a koštala je nešto više od 10 miliona funti. Stručnjaci su odmah upozorili da nije smelo da se dogodi da se vatra tako brzo proširi jer su morali, u skladu sa propisima da postoje paneli koji su nezapaljivi, a morali su da budu ugrađeni i drugi protivpožarni sistemi.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track