NJUJORK MAGAZIN: Kardinal Pel je sociopata i zlostavljač dece! Osramotio je Vatikan!
Foto: AP, Foto: AP

TREĆI PAPIN ČOVEK PRED SUDOM

NJUJORK MAGAZIN: Kardinal Pel je sociopata i zlostavljač dece! Osramotio je Vatikan!

Planeta -

Jedan od najbližih saradnika, pape Franje, treći najviši zvaničnik u katoličkoj crkvi, kardinal Džordž Pel optužen je za nekoliko krivičnih dela seksualnog napada, uključujući i silovanje.

Australijska policija je zaključila da ima dovoljno dokaza, čak i u slučajevima koji su se davno odigrali.

foto: EPA

Teško je dokazati mnoge slučajeve seksualne zloupotrebe maloletnika. Međutim, čini se da bi brojne optužbe o prikrivanju i zlostavljanju protiv katoličkog sveštenika od pedesetih do sedamdesetih trebalo da u ovom trenutku izađu na videlo.

On je naime još pre 15 godina bio optužen za zlostavljanje dečaka (12), ali je slučaj odbačen zbog nedostatka dokaza. Ovaj kardinal pravi je primer sociopatske ličnosti sa dugom istorijom poricanja, klevetanja drugih i bezosećajnosti, piše magazin.

Godinu dana kasnije on je proglašen kardinalom, a prošle godine objavljena je knjiga "Kardinal: Uspon i pad Džordža Pela", u kojoj nove žrtve daju svoje iskaze.

Australijska televizija Kanal 9 je 2015. godine prikazala emisiju od 60 minuta, o seksualnom zlostavljanju maloletnika u Katoličkoj crkvi, u kojoj su prikazane priče koje se mogu nazvati samo užasnim.

Kardinala Pela je policija ispitivala u Rimu u oktobru prošle godine, a sada je optužen za višestruko zlostavljanje dece, uključujući i silovanje.

Zabrinjavajuće je da nasilnici već godinama napreduju u crkvi, poput Pela, uspešno se braneći od optužbi.

foto: AP

Ako sud dokaže da je kardinal Pel kriv, to će biti prelomna tačka za katoličanstvo i papu Franju, koji se još nije ogradio od Pela.

"Papa Franjo je poznat po milosti. Ako sada zažmuri na ovo - više nikome ne možemo da verujemo", piše Njujork magazin.

(Kurir.rs/ Njujork magazin)

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track