NEMAČKA RAMPA ZA ERDOGANA: Ne daju mu da se obraća Turcima u toj zemlji tokom samita G20
Foto AP, Foto: FOTO AP, 13 6 2017

Zaoštreni odnosi

NEMAČKA RAMPA ZA ERDOGANA: Ne daju mu da se obraća Turcima u toj zemlji tokom samita G20

Planeta -

Nemačka vlada pozvala je danas turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da poštuje njen zahtev da se ne obraća Turcima koji žive u Nemačkoj, kada bude prisustvovao samitu Grupe 20 (G20) industrijski razvijenih zemalja krajem ove nedelje.

Neobično nepristojnim rečnikom koji je potvrdio slabe odnose dve države, portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer rekao je da bi čak i Erdoganovo pojavljivanje u turskom konzulatu ili putem video snimka "bilo napad na jasno izraženu volju vlade i kršenje nemačkog suvereniteta", preneo je Rojters.

On je to rekao na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o glasinama da će se Erdogan, uprkos zahtevu Berlina, možda ipak obratiti Turcima koji žive u Nemačkoj.

"Pojavljivanja takve prirode moraju da budu zahtevana mnogo ranije", rekao je Šefer.

Prošle nedelje Nemačka je odbila zahtev Ankare da dozvoli Erdoganu da se prilikom samita G20 obrati pripadnicima turske zajednice koji žive u Nemačkoj, a kojih ima tri miliona.

Kako je prethodno Rojters izvestio, ministar spoljnih poslova nemačke Zigmar Gabrijel je prošle nedelje rekao novinarima da ne bi bilo prikladno da se predsednik Turske javno pojavljuje van samita G20, imajući u vidu trenutnu situaciju između Nemačke i Turske. Gabrijel je takođe rekao da je Erdogan prethodno tražio dozvolu da se obrati turskim građanima tokom njegove posete, uprkos savetima Ankare da ne traži formalnu dozvolu.

On je tada dodao da nemačka vlada ne želi da se turski državljani i dvojni državljani koji žive u Nemačkoj antagoniziraju. Veze između Berlina i Ankare oslabile su u prethodnih godinu dana usled niza političkih i bezbednosnih nesporazuma, među kojima je bilo tursko hapšenje nemačko-turskog novinara i zabrana nemačkim poslanicima da posete svoje trupe u turskoj vazdušnoj bazi Indžirlik.

Erdogan je, takođe, bio veoma ljut onim što je okarakterisao kao "taktikom nacističke ere" kada su neke lokalne vlasti u Nemačkoj zabranile turskim političarima da održe mitinge u tim mestima uoči referenduma o povećanju ovlašćenja turskog predsednika, podseća agencija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će odgovarati zbog ‘Beograda na vodi’ ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track