(VIDEO) OVO SU NOVI AMBASADORI: Kineski predsednik pozajmio Berlinu dve džinovske pande
Foto: EPA

POZAJMLJENI NA 15 GODINA

(VIDEO) OVO SU NOVI AMBASADORI: Kineski predsednik pozajmio Berlinu dve džinovske pande

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping zvanično je danas predao dve džinovske pande berlinskom zoološkom vrtu, a nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da će životinje biti "specijalni ambasadori" u odnosima dve zemlje.

Pande Meng Meng i Điao Ćing su u Berlin stigle 24. juna i od tada su boravile u zoo vrtu, ali ih posetioci nisu mogli videti.

foto: Reuters

Merkel i Si, koji je došao u Berlin pre početka samita G-20 u petak, "otvorili" su njihov stakleni kavez.

Slavne pridošlice nisu obraćale mnogo pažnje na doček koji im je priređen i mirno su jele bambus dok se crvena zavesa podizala.

foto: Reuters

Dolasku pandi u Nemačku su prethodili dugi pregovori jer se one u prirodi mogu naći jedino u Kini, koja ih često šalje u inostranstvo kao diplomatske izaslanike. Pande su Nemačkoj pozajmljene na 15 godina.

"Nadam se da će se brzo prilagoditi novom domu i možda, jednog dana dobiti potomstvo", rekao je Si i izrazio nadu da će pande "produbiti prijateljstvo Nemačke i Kine".

Mužjak Điao Ćing, čije ime znači "duša", ima sedam godina dok je ženka Meng Meng, "lep san", stara tri godine.

Prethodna panda u Berlinu, Bao Bao, uginula je 2012. Bao Bao je u Nemačku stigao 1980. kao poklon kineskog lidera Hua Guofenga kancelaru Helmutu Šmitu.

"Sada ovde imamo dvoje veoma šarmantnih diplomata i mislim da će Điao Ćing i Meng Meng biti specijalni ambsadori naših zemalja", rekla je Merkel.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track