POSLEDNJE UPOZORENJE SEVERNOJ KOREJI: Tramp najavio "prilično ozbiljne akcije", ako Pjongjang ne promeni politiku
Foto: Reuters 6.7.2017

jasna poruka

POSLEDNJE UPOZORENJE SEVERNOJ KOREJI: Tramp najavio "prilično ozbiljne akcije", ako Pjongjang ne promeni politiku

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp je povodom raketne pretnje Severne Koreje, rekao da SAD razmatraju "prilično ozbiljne opcije" kao odgovor na tu pretnju, ali je napomenuo da to ne znači da će ih i primeniti, naglasivši da on "ne povlači crvene linije".

Tramp je u Varšavi pozvao globalnu zajednicu da pokaže da postoje "posledice ratobornosti i veoma lošeg ponašanja" Pjongjanga.

"Sramota je da se tako ponašaju", rekao je Tramp govoreći o severnokorejskom rukovodstvu, i istakao da se oni ponašaju na "veoma opasan način" te da se nešto mora preduzeti s tim u vezi.

Tramp je kritikovao i ponašanje Rusije, opisujući akcije Moskve kao destabilizujuće.

Tramp je, dan uoči sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama samita G20 u Hamburgu, rekao da SAD sarađuju sa svojim saveznicima na suprostavljanju "akcijama i destabilizujućem ponašanju Rusije", prenosi AFP.

Američki predsednik je naveo, da postoji mogućnost da se Rusija umešala u izbore u SAD 2016, ali i da su druge zemlje u te izbore bile umešane, istakavši da "to zapravo niko zasigurno ne zna", prenosi AP.

Kad je reč o Poljskoj, Tramp je čestitao toj zemlji na ulozi u poražavanju Islamske države i podsetio da je na teritoriji Poljske stacionirano 5.000 američkih vojnika koji služe za odvraćanje pred "destabilizujućim ponašanjem" Rusije.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, poljski predsednik Andžej Duda je, posle sastanka sa Trampom, rekao da su SAD ozbiljne kad je reč o bezbednosti njihovog saveznika Poljske.

"Mi smo lojalni partneri koji sarađuju po nizu pitanja, između ostalog i o bezbednosti", zaključio je Duda.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track