VOZOVI ISKAČU IZ ŠINA, AVIONI PRINUDNO SLEĆU: Evo šta će nam se događati po strašnim vrućinama
Foto: Profimedia

PAKLENO VRUĆE

VOZOVI ISKAČU IZ ŠINA, AVIONI PRINUDNO SLEĆU: Evo šta će nam se događati po strašnim vrućinama

Planeta -

Pored subjektivnog osećaja da se kuvamo, doživljavaćemo i stvarne promene - nažalost negativne.

1. Železničke nesreće

foto: Profimedia

U junu ove godine u okrugu Tuleri u američkoj saveznoj državi Kaliforniji teretni voz je bukvalno izleteo iz šina jer su se one deformisale od ekstremne vrućine. Isto se desilo 30. avgusta 1974, kad je voz Atena-Zagreb-Dortmund iskliznuo iz šina, kad je poginulo 167 osoba: Šest putnika je poginulo kad je izleteo voz 24. jula 2009. godine.

2. Prinudno sletanje aviona

foto: Profimedia

Velika vrućina menja gustinu vazduha, što otežava poletanje. Piloti moraju da koriste više potiska da podignu avion, a uvodi se i ograničenje težine. "Amerikan erlajnz" otkazao je u junu čak 43 leta u Feniksu i oko njega, uglavnom manjih regionalnih aviona koji imaju niže maksimalne radne temperature.

3. Meteorolozima je ponestalo boja za iscrtavanje karti

foto: Printscreen Weatherbell.com/Mark Torregrossa

U junu su velike vrućine pogodile veliki deo planete, što je meteorolozima otežalo posao i na način koji nisu očekivali. U Arizoni moraju da najtoplija mesta označe zelenom bojom jer su sve nijanse žute, narandžaste i crvene već upotrebili. Sledeći stepen vrućine, koji se prikazuje ljubičastim tonovima, došao je do toliko tamne boje da izgleda ko zelena.

"Izgleda da od vrućine stvarno pozelenimo", kaže meteorolog Mark Toregrosa.

4. Kombinacija vrućine i vlage ubija

foto: EPA/Bogdan Cristel

Kad je preterano vruće a velika je vlaga, ljudsko telo ne može da se samo rashlađuje. Indeks toplote dobija se na osnovu temperature i vlage vazduha i označava temperaturu koju ljudski organizam subjektivno oseća. Taj indeks je najviši u Daranu u Saudijskoj Arabiji. Temperatura leti u proseku dostiže oko 40 Celzijusa, ali zbog vlažnog vazduha koji dolazi s obala Persijskog zaliva čovek ima osećaj da je još toplije. Najgore je bilo u julu 2003, kad je subjektivan osećaj temperature bio neverovatnih 80 stepeni Celzijusa.

5. Od vrućine bukvalno izgore noge

U Americi je Dolina smrti jako popularna turistička destinacija u ovo doba godine uprkos žestokim vrućinama. Još u junu su prosečne temperature bile preko 50 stepeni, ali turisti ne odustaju. Tamošnji mediji pisali su o jednoj turistkinji koja je izgubila papuče pa je morala da pešači bosa. Tog dana su temperature tla bile 85 stepeni i nesrećnica je na stopalima zadobila brojne opekotine trećeg stepena.

(Kurir.rs/Express.hr)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

​​​​Stižu nam paklene vrućine, ali uz ovih 8 saveta preživećete ih lakše

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track