PROPAST SIMBOLA PARIZA: Bogorodičinu crkvu neumoljivo nagriza zub vremena
Foto: Profimedia

Katedrala Notr Dam u opasnosti?

PROPAST SIMBOLA PARIZA: Bogorodičinu crkvu neumoljivo nagriza zub vremena

Planeta -

Jednoj od najpoznatijih katedrala na svetu, opisanoj i u sjajnom romanu Viktora Igoa "Zvonar Bogorodičine crkve", potrebna je hitna restauracija i francuska vlada traži donacije kako bi obezbedila sredstva za obnovu.

Parižani veruju da bi Viktor Igo bio zaprepašćen da vidi razaranje prouzrokovano starenjem, zagađenjem i vremenskim uslovima na svojoj voljenoj katedrali, koja krasi centar Pariza. Ovaj popularni francuski pisac napisao je roman 1831. godine kako bi privukao pažnju na gotsku arhitekturu čiji značaj je u njegovo doba često bio umanjen, a lepota unakažena modernom arhitekturom.

Kolosalno arhitektonsko ostvarenje, za čiji je završetak bio potreban ceo vek, nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine i godišnje privlači od 12 do 14 miliona posetilaca. Francuska vlada svake godine ulaže oko 2 miliona evra u radove na održavanju katedrale, ali lista stvari koje je potrebno konzervirati neprestano raste. Glave na gargojlama (statue raznih bića na katedrali) koje su bile otpale nisu adekvatno pričvršćene, na pojedinim mestima nedostaju delovi kamena i dekorativni detalji.

Pariz traži donacije od UN-a da bi imalo dovoljno sredstava za radove. "Državni fondovi nisu dovoljni, a stanje u kojem se katedrala nalazi veoma je zabrinjavajuće. Pod hitno su potrebne veće popravke", rekao je Andre Finot, portparol katedrale. Pariz se nada i privatnim donacijama Francuza i Francuskinja, jer, kako je Finot rekao, "oni moraju da budu svesni neverovatnog nasleđa koje imaju".

(Foto: Profimedia)

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja