(VIDEO) MISTERIJA ŠOKIRA NAUČNIKE VEKOVIMA: Ova svemirska oluja veća je od naše planete, a ne znamo ništa o njoj!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

SA ZEMLJE IZGLEDA KAO TAČKICA

(VIDEO) MISTERIJA ŠOKIRA NAUČNIKE VEKOVIMA: Ova svemirska oluja veća je od naše planete, a ne znamo ništa o njoj!

Planeta -

Letelica NASA koja se nalazi u orbiti oko Jupitera počela je juče da šalje podatke i fotografije Velike crvene pege, dok leti iznad te ogromne planetarne oluje koja vekovima fascinira promatrače sa Zemlje.

Letelica Juno se ove nedelje dosad najviše približila najpoznatijem obiležju Jupitera, dok je prolazila na visini od 9.000 kilometara iznad oblaka ogromnog crvenkastog ciklona.

Podaci koje je Juno snimio svojim kamerama i nizom drugih instrumenata danima će biti slani naučniccima u u kalifornijskoj Pasadeni, gde se nalazi središte misije. Trebaće još više vremena da bi se svi ti podaci analizirali.

Naučnici se nadaju da će misija Juna pomoći u otkrivanju preostalih tajni Velike crvene pege: koje sile pokreću tu planetarnu oluju, koliko dugo postoji, koliko duboko zahvata niže delove Jupiterove atmosfere i zašto se čini da polako nestaje.

Astronomi se takođe nadaju da bi bolje razumevanje Velike crvene pege moglo da baci novo svetlo na pitanja strukture, mehanike i formiranje samog Jupitera.

"Ova oluja je veća od cele planete Zemlje. Tamo je već stotinama godina. Želimo da znamo šta je pokreće", rekao je Stev Levin, vodeći naučnik u misiji Juno. On je rekao da se smatra kako Veliku crvenu pegu pokreće energija koja dolazi iz unutrašnjosti planete u kombinaciji s rotacijom, ali precizni mehanizmi nisu poznati.

foto: Profimedia

Velika crvena pega je najveća poznata oluja u Sunčevom sistemu.

Pega je sa Zemlje primjećena teleskopima pre više od 350 godina, a od 1830. se sistematski posmatra.

Nekada dovoljno široka da "proguta" tri planete veličine Zemlje, slavna Jupiterova crvena oluja smanjuje se u poslednjih stotinu godina i čini se da bi mogla da potpuno nestane.

(Kurir.rs/ Net.hr)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track